Egyéb érdekességek...rólam

2011. május 31., kedd

Cseresznyés, mandulás ricottatorta



Az idei cseresznye szezon sem telhet el anélkül, hogy ne készítsek valamilyen finomságot belőle. Ezúttal a ricottatortára esett a választásom, mert volt még két doboznyi a hűtőben, amelyek sürgős felhasználásra vártak. Ha pedig cseresznye, akkor természetesen fekete cseresznyéből készült lekvárt is kellett tennem bele (annyira imádoooom! :-DDD). Nagyon kellemes, egy cseppet sem "gejl" tortát sikerült improvizálnom. Egyszerű és nagyszerű (legalábbis szerintem)! Fontos, hogy egy éjszakát pihenjen a hűtőben, mert így érnek össze igazán az ízek! :-D


Hozzávalók:

a piskótához:

  • 8 tojás
  • 8 ek. liszt
  • 8 ek. cukor
  • 4 ek. víz

a krémhez:

  • 500 g ricotta
  • 6 dl tejszín
  • fekete cseresznye lekvár
  • 2 ek. rum
  • 500 g friss, magozott cseresznye (jó érett legyen) + néhány szem nem magozott a díszítéshez
  • 75 g szeletelt mandula + a díszítéshez
  • 1 csomag Zselatin fix

Elkészítése:


A tészta hozzávalóiból a már megszokott módon 26 cm-es kapcsos tortaformában piskótát sütünk. Hagyjuk kihűlni, majd 2 részre vágjuk.

A krémhez a tejszínt habbá verjük. A ricottát habverővel krémesre keverjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot és a zselatint. A masszát elfelezzük. Az egyik felébe annyi lekvárt keverünk, amennyit az ízlésünk megkíván. Ebbe a részbe forgatjuk a magozott cseresznyét és a szeletelt mandulát is. Egy kicsit félretesszük. A tészta egyik felét tortatálra helyezzük, 4 evőkanál lekvárt kikeverjük a rummal, és megkenjük vele a tésztát. Rásimítjuk a cseresznyés krémet, majd befedjük a másik piskóta lappal, amit ugyancsak megkenünk rumos lekvárral.

A krém másik felével bevonjuk a tortánk oldalát és tetejét, próbáljuk meg egyenletesen elsimítani. A maradék masszát habzsákba töltjük, a tortát elképzelésünk szerint díszítjük. Mindegyik közepébe 1 szem cseresznyét nyomunk. Legvégül pedig behintjük szeletelt mandulával. Éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízes jól összeérjenek. Szeletekre vágva kínáljuk.


    10 megjegyzés:

    1. Csodálatosan szép ez a torta!

      VálaszTörlés
    2. Nagyon szép lett, de sajna nem tudom lekoppintani, mert a cseresznyém még a fán van, és egy picit éretlen.

      VálaszTörlés
    3. A torta egyszerűen csodaszép,és milyen finom lehet!!meg kellene próbálnom!!!

      VálaszTörlés
    4. Csodálatos!!! Sajnos nálunk még ezután érik a cseresznye, de megfogom csinálni az már biztos. Addig meg legeltetem még egy kicsit a szemeimet itt nálad.:)

      VálaszTörlés
    5. Húúú, de nagyon szép lett!

      VálaszTörlés
    6. csodaszep lett..imadom a ricottas tortakat es a szaras cserik rajta, klasszul nez ki :)

      VálaszTörlés