Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 22., szombat

Gesztenyés hókifli...





... a karácsonyi készülődés minden pillanatát élvezem: adventi koszorút kötni, lakást és fenyőfát díszíteni, süteményt sütni, közben karácsonyi muzsikát hallgatni...



... a gesztenyés hókifli gyerekkorom óta 
az ünnepi menünk kötelező eleme.




Hozzávalók:


a tésztához:


  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg vaj 
  • 125 g tejföl
  • egy csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. házi vaníliás porcukor


a töltelékhez:



  • 70 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • ízlés szerint rum
  • egy citrom reszelt héja
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. tejföl vagy tejszín


 a forgatáshoz:


  • házi vaníliás porcukor







Elkészítése:


A gesztenyemasszát törd át, dolgozd bele a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a rumot és a fahéjat, majd tedd félre. A  száraz alapanyagokat vegyítsd össze, dolgozd hozzá a tejfölt és a vajat. Ha nem elég puha a tészta, lazítsd még egy kevés tejföllel. Több részletben nyújtsd ki úgy 2-3 mm vékonyra. 7-8 cm-es pogácsaszaggatóval szaggass belőle köröket. Egyik felére halmozz egy keveset a gesztenyés töltelékből. Formázz belőle csinos kifliket. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd őket, amíg barnulni nem kezd a tetejük (kb. 20 perc ). Még melegen forgasd meg őket házi vaníliás porcukorban. Miután kihűltek, tedd őket fém süteményes dobozba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése