Ha almás pitét sütök, akkor biztos, hogy hamarosan beköszönt itt a Balcsi partján is az ősz. Még nem igazán tudom felfogni, hogy ilyen hamar véget ért a nyár, a szabadság, újra visszakerülünk a mókuskerékbe. Jönnek az újabb feladatok - munka, iskola, vizsgák - ezért sajnos itt a blogon is kissé megritkulnak majd a bejegyzések, de azért igyekszem minél több finomsággal kedveskedni nektek.
Volt már tavaly decemberben almás pite, akkor gesztenyével ízesítettem, és élesztős tésztával készítettem. Most ez a pite egy kicsit más: sütőporos, Graham-lisztes tészta, diós töltelék és egy leheletnyi sárgabaracklekvár. Egészséges és nem mellékesen nagyon finom!
Hozzávalók:
a tésztához:
- 20 dkg Graham-liszt
- 20 dkg BL 55-ös liszt
- 15 dkg barna nádcukor, őrölve
- 20 dkg hideg vaj, felkockázva
- 2 csipet só
- 1 tojássárgája
- 2-3 ek. tejföl
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag sütőpor
- néhány ek. hideg víz, ha szükséges
a töltelékhez:
- 10-15 dkg darált dió
- 5-6 db közepes méretű alma, lereszelve
- fél citrom reszelt héja
- őrölt fahéj ízlés szerint
- fél citrom reszelt héja és egy kevés a levéből
- ízlés szerint méz (kb. 7-8 dkg)
- tojásfehérje a kenéshez
- néhány ek. házi baracklekvár a kenéshez
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, a sütőporral és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal szétmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojás sárgáját, a tejfölt, a citrom reszelt héját, néhány evőkanál vizet, ha szükséges, és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Bucit formálok, majd fél órára a hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen elkészítem a tölteléket. Ehhez az almákat megpucolom, lereszelem, majd egy nagyobb lábasban az őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és néhány ek. mézzel megpárolom. Félreteszem, hogy kihűljön. A tésztát elfelezem, és jól belisztezett deszkán kinyújtom (a tepsi méretéhez igazítva), levágom a széleket, majd a sodrófa segítségével beügyeskedem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Lekenem baracklekvárral, megböködöm villával. A dió felét rászórom, rásimítom az almás tölteléket (egy kicsit kinyomkodom, hogy ne kerüljön rá túl sok folyadék), erre jön a maradék dió, majd a tészta kinyújtott másik fele. A tetejét megkenem tojásfehérjével, újra megböködöm, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. 20 perc elteltével bekukucskálok a sütőbe, és ha nagyon pirul, akkor alufóliával letakarom. Miután kihűlt, szeletelem, és fátyolnyi porcukorral meghintem.
Nagyon szép lett és a fotó is!
VálaszTörlésNagyon guszta a sütemény tésztája! A dió nagyon finom a baracklekvárral már buktába tettem keverten és igen jó volt.
VálaszTörlésAz ősznek is megvan a maga szépsége, az biztos hogy a nyárhoz jobban kapcsolódik a szabadság. Jó és kevés munkát kívánok, néha pedig azért kukkancs be ide is!:-)
Imádom és dióval főleg
VálaszTörlés