Egyéb érdekességek...rólam

2011. szeptember 4., vasárnap

Almás-diós pite



Ha almás pitét sütök, akkor biztos, hogy hamarosan beköszönt itt a Balcsi partján is az ősz. Még nem igazán tudom felfogni, hogy ilyen hamar véget ért a nyár, a szabadság, újra visszakerülünk a mókuskerékbe. Jönnek az újabb feladatok - munka, iskola, vizsgák - ezért sajnos itt a blogon is kissé megritkulnak majd a bejegyzések, de azért igyekszem minél több finomsággal kedveskedni nektek. 

Volt már tavaly decemberben almás pite, akkor gesztenyével ízesítettem, és élesztős tésztával készítettem. Most ez a pite egy kicsit más: sütőporos, Graham-lisztes tészta, diós töltelék és egy leheletnyi sárgabaracklekvár. Egészséges és nem mellékesen nagyon finom!


Hozzávalók:


a tésztához:
 
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg BL 55-ös liszt
  • 15 dkg barna nádcukor, őrölve
  • 20 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 2 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 ek. tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • néhány ek. hideg víz, ha szükséges

a töltelékhez:


  • 10-15 dkg darált dió
  • 5-6 db közepes méretű alma, lereszelve
  • fél citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • fél citrom reszelt héja és egy kevés a levéből
  • ízlés szerint méz (kb. 7-8 dkg)
  • tojásfehérje a kenéshez
  • néhány ek. házi baracklekvár a kenéshez




Elkészítése:


A lisztet összekeverem a sóval, a sütőporral és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal szétmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojás sárgáját, a tejfölt, a citrom reszelt héját, néhány evőkanál vizet, ha szükséges, és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Bucit formálok, majd fél órára a hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen elkészítem a tölteléket. Ehhez az almákat megpucolom, lereszelem, majd egy nagyobb lábasban az őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és néhány ek. mézzel megpárolom. Félreteszem, hogy kihűljön. A tésztát elfelezem, és jól belisztezett deszkán kinyújtom (a tepsi méretéhez igazítva), levágom a széleket, majd a sodrófa segítségével beügyeskedem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Lekenem baracklekvárral, megböködöm villával. A dió felét rászórom, rásimítom az almás tölteléket (egy kicsit kinyomkodom, hogy ne kerüljön rá túl sok folyadék), erre jön a maradék dió, majd a tészta kinyújtott másik fele. A tetejét megkenem tojásfehérjével, újra megböködöm, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. 20 perc elteltével bekukucskálok a sütőbe, és ha nagyon pirul, akkor alufóliával letakarom. Miután kihűlt, szeletelem, és fátyolnyi porcukorral meghintem.
 
 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett és a fotó is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta a sütemény tésztája! A dió nagyon finom a baracklekvárral már buktába tettem keverten és igen jó volt.
    Az ősznek is megvan a maga szépsége, az biztos hogy a nyárhoz jobban kapcsolódik a szabadság. Jó és kevés munkát kívánok, néha pedig azért kukkancs be ide is!:-)

    VálaszTörlés