Ha desszertről van szó, mi mindig az ilyen krémes, habos, gyümölcsös finomságokat részesítjük előnyben. Cipruson élő egyik blogtársamnak, Latsiának köszönhetően készíthettem el ezt a görög almakrémet (Milokréma). Már két hete elküldte nekem a receptet, készültem is rá nagyon, csak valahogy mindig elmaradt. Tegnap jutott eszembe, hogy már mióta tervezem. Szerencsére már az almafáink is kilószámra ontják a gyümölcsöket, ezért gyorsan nekiláttam. Annyira, de annyira finoooom! Biztos, hogy gyakran kerül nálunk majd az asztalra. :-D
az almás részhez:
- 2 kg alma
- 2 csésze (barna nád)cukor
- néhány csepp citromlé
- szeletelt mandula
a krémhez:
- 1,5 liter tej
- 3 ek. (barna nád)cukor
- 5 ek. kukoricakeményítő
- 2 csomag vaníliás cukor (én ezt elhagytam, helyette 1 ek. vanília-kivonatot használtam)
- 4 tojás sárgája
a habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 2 ek. barna (nád)cukor
Elkészítése:
Az almát meghámoztam, felkockáztam, kis tűzálló tálkákba halmoztam. A cukrot néhány csepp citromlével karamellizáltam, majd az almákra öntöttem. Megszórtam szeletelt mandulával, és előmelegített sütőben 200°C-on 30 percet sütöttem. A fenti hozzávalókból - folyamatos kevergetés mellet - sűrű krémet főztem. A tojásfehérjét habosra vertem a cukorral. Amikor az alma megsült, rásimítottam a vaníliás krémet, ezután a habot habzsákkal a tetejükre nyomtam. Visszatoltam a sütőbe, hogy aranybarnára süljön. Behűtve tálaltam.
Megjegyzés: Eredetileg egyben - egy nagyobb sütőtálban készítik - de én inkább kiporcióztam kisebb adagokba. Mindenkinek jutott 1-1 tálka belőle. A habot pedig óvatosan, habzsákkal nyomtam a tetejére, de egy kanál segítségével is nyugodtan adagolhatjátok.
Nagyon finom lehet, igen guszta így a kis adagokban!
VálaszTörlésIsteni, a tálalás is csúcs
VálaszTörlésNagyon finomak a hozzavalok, az eredmeny pedig kituno!!!!
VálaszTörlésGyönyörű lett!:-) Ja és örülök, hogy izlik!!
VálaszTörlés