Apum szerdán ünnepelte az 50. szülinapját, bár hivatalosan ma köszöntöttük fel. Szűk családi körben ünnepeltünk, minden klasszul sikerült, az ünnepelt is nagyon örült. A torta is isteni volt, alig maradt belőle néhány morzsa, szeletben már nem is tudtam megörökíteni, így be kell érnetek ezzel az egy képpel. :-D
Hozzávalók:
a tésztához:
- 200 g darált mandula
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 250 g barna cukor
- 2 dl semleges ízű olaj
- 1 dl baileys
- 1 dl frissen főzött expresso kávé
- 2 nagy csipet só
- 4 tojás
a krémhez:
- 500 g házi krémsajt (mascarpone is jó)
- 1,5 dl baileys
- 0,5 dl frissen főzött expresso kávé
- 3 dl habtejszín
- 2-3 csomag zselatin fix (a krémsajt sűrűségétől függ)
- 150 g méz
a díszítéshez:
- 3 dl habtejszín
- mandulás golyók
- 3 csomag roletti
- 200 g étcsokoládé (60%) + 1,5 ek. olaj
- barna szalag
Elkészítése:
A cukrot habosra kevertem a tojásokkal, fokozatosan csorgattam hozzá az olajat, közben folyamatosan - nagy fokozaton - kevertem. Óvatosan kevertem bele a kávét és a likőrt, legvégül pedig a sütőporral, a sóval és a mandulával elkevert lisztet. A tészta egy részéből vékony lapot sütöttem, kihűtöttem, cikkekre vágtam, ezeket bevontam az olajjal felolvasztott étcsokoládéval. Hűtőbe téve dermesztettem. A maradék tésztát megsütöttem, kihűtöttem, félbe vágtam.
A házi krémsajt elkészítését már korábban leírtam, ide kattintva megnézhetitek. 4 napig csepegtettem, azért hogy jó sűrű legyen. Beledolgoztam a mézet, a baileys felét, 1 csomag zselatint, 10 percre a hűtőbe tettem, ezután beledolgoztam a likőr másik felét, a kávét, majd a maradék zselatint. Újra hűtőbe tettem. A tejszínt kemény habbá vertem, óvatosan a krémbe forgattam. A krém kb. 1/3-át a két tésztalap közé töltöttem, a többivel bevontam a tetejét és az oldalát.
Ezután körberakosgattam rolettivel, összekötöttem egy díszes szalaggal. A maradék tejszínt habbá vertem, ezzel, illetve a mandula golyókkal és a csokival bevont tészta háromszögekkel díszítettem a tortát. Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Megjegyzés: 24 cm-es szilikon tortaformám van.
Micsoda gyönyörűséges!!! Na ezt alaposan át kell olvasnom! Novemberben keresztelőre megyek, egy ilyen torta tökéletes lenne!!!
VálaszTörlésGyönyörűséges! Apukádat isten éltesse sokáig. :)))
VálaszTörlésTényleg gyönyörű és nagyon finom is lehetett!:)
VálaszTörlésGyönyörű torta. Apukádnak sok boldogságot kívánok
VálaszTörlésNagyon szép, gratulálok!
VálaszTörlésnagyon szép :) Jól érződik a kávé íz?
VálaszTörlésA likőr a domináns, de azért a kávé íz is érződik. Nagyon finom torta, érdemes megsütni. :-)
VálaszTörlés