Egyéb érdekességek...rólam

2011. június 28., kedd

Túrós kölespalacsinta rumos "meggymártással"



Mondtam már, hogy mennyire szeretem a palacsintát??? Lehet édes, vagy sós, mindig jöhet. A mai recept kigondolója Bodza a Bodzablog írója, de én is meg szerettem volna nektek mutatni, mert tényleg nagyon finom. Töltsétek akár édes, akár sós töltelékkel nem fogtok csalódni. Most éppen túrósra vágytam, ehhez adta magát nagyapóm isteni, friss meggye, a rumot pedig naná, hogy nem hagyhattam ki belőle. Hehe :-DD Hedonisták - az élvezet fokozása végett - vanília fagyit, tejszínhabot is bátran kínáljanak mellé. :-DD


Hozzávalók:


16 db palacsintához

  • 3 tojás
  • 250 g kölesliszt
  • 100 g Graham - liszt
  • 500 ml tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 1 kk. só
  • 1 kk. olaj


a töltelékhez:

  • 500 g túró
  • ízlés szerint mazsola
  • ízlés szerint méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. sűrű joghurt
"a meggymártáshoz":

  • 400 g friss, magozott meggy
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 0,5 dl rum (vagy rumaroma, ha gyerkőcöknek is készül)
  • 1 kk. fahéj
  • ízlés szerint méz (tessék kóstolni!)






Elkészítése:

A palacsinta összetevőit csomómentesre habarjuk, annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy tejszínsűrűségű legyen.  A palacsintákat a hagyományos módon kisütjük, megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük, és meggymártással tálaljuk. 
 
A túrót villával összetörjük, kikeverjük a joghurttal, a mézzel, a citromhéjjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is. Ezt a tölteléket töltjük a palik belsejébe.

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a rummal, a mézzel, a fűszerekkel és a keményítővel jól elkeverjük, alacsony lángon addig főzzük, míg a meggy szemek megpuhulnak, levet eresztenek, és a mártás kicsit besűrűsödik. Megöntözzük vele a palacsintákat.


 
 

4 megjegyzés:

  1. Milyen étvágygerjesztő :) nyami!

    VálaszTörlés
  2. A palacsinta nálunk is nagy kedvenc, recept elrakva :) köszi!

    VálaszTörlés
  3. Nahát, micsoda finomság :) Külön örülök, hogy valaki kipróbálta a kölespalacsintát. Mostanság másmilyen konyhát viszek - update - és még jobban figyelek pl. a szénhidrát fogyasztásunkra, de ma éppen palacsintát sütöttünk Apával. Joghurtos-túrósat feketeszeder darabokkal, málna- és meggylekvárosat. Büntetlen élvezet, semmi cukor :) Ma úgyis olyan igazi palacsintázós nap van: nincs meleg, de azért estére van napsütés, szóval jó ez így :)))) Köszönöm a forrás megjelölést!

    VálaszTörlés