Egyéb érdekességek...rólam

2012. március 15., csütörtök

Tahini...





...más néven szezámpaszta. Nem kell megijedni, nem vagyok a "házilag" készített dolgokra rákattanva, vásárolunk azért boltban is, de az tény, hogyha van időm, gyakran készítek házilag tartósítószer és adalékanyagoktól mentes hozzávalókból különböző dolgokat. Ráadásul tahini-t a Balaton partján lehetetlen, vagy irreálisan magas árért lehet beszerezni (sok műcuccal a hozzávalók között), ezért olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb is volt itthon elkészíteni.

A tahini tulajdonképpen őrölt szezámmagból készült paszta, amit a keleti konyhák előszeretettel használnak. Édesen és sósan is készítik, tehetjük különböző krémekbe, levesekbe, de használhatjuk öntetként grillezett zöldségekhez, salátákhoz is. Édesen a halva nevű édességben találkozhatunk vele.


Hozzávalók:


  • 12,5 dkg hántolt / hántolatlan szezámmag
  • kb. 0,5 dl olívaolaj

Elkészítése:


A szezámmagot 160°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt megpirítom. Közben többször megkeverem, nehogy leégjen. Kihűtöm. Késes robotgépben az olívaolajjal pürésítem. Üvegekbe töltöm, a tetejére egy kevés olívaolajat öntök, és felhasználásig hűtőbe teszem. 


Ihlet: Lilafüge: Tahini

1 megjegyzés: