...szilvalekvárral. A hagyományos sütemények közül ez az egyik kedvencem, igaz, mivel elég pepecselős - idő hiányában - évente csak néhány alkalommal állok neki. Nekem Egy csipet receptje vált be a legjobban...
Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz
a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 26 dkg vaj
- 13 dkg házi vaníliás porcukor
- egy csipet só
- egy csipet sütőpor (2g)
- 4 tojás sárgája
a diós habhoz:
- 4 tojás fehérje
- egy csipet só
- 20 dkg házi vaníliás porcukor
- 20 dkg darált dió
továbbá:
- savanykás házi szilvalekvár
- ízlés szerint őrölt fahéj (opcionális)
Elkészítése:
A sütőt 160-170°C-ra előmelegítem. A lisztet kimérem, a sütőport, cukrot és sót belekeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Ezután a tálat folpackkal lefedem, és hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen, a diót ledarálom. A tojásfehérjéket egy pici sóval habbá verem. További folyamatos habverés mellett beleadagolom a cukrot és fényes, kemény habbá verem - addig, amíg a habból csúcsot tudok húzni. Ekkor egy szilikon lapáttal, laza mozdulatokkal, beleforgatom a diót. Amíg a gép dolgozik, a lekvárt átkeverem. A tésztát kiveszem a hűtőből és kb. diónyi adagot veszek ki belőle, ebből először golyót formálok, majd a két tenyerem között ellapítom és ezzel bélelem ki vékonyan a a kivajazott formát. Ha van túllógó felesleg, azt lecsípem és hozzáadom a következő golyócskához. Amikor egy tepsinyi formával elkészülök, egy-egy mokkáskanálnyi lekvárt teszek a forma aljára, majd a diós habbal befedem a kosárkát. Addig sütöm, amíg szép pirosas lesz a kilógó tészta széle. Ekkor kiveszem a sütőből, a formában hagyom addig hűlni, amíg már kézzel kényelmesen megfoghatóvá válik a forma, majd egy óvatos fejreállítós-megmozgatós :)) mozdulattal kioperálom a sütit belőle. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
Forrás: Egy csipet: Kosárka
Nagyon guszta és finom lehet szilvalekvárral, még azzal nem is próbáltam. A tészta nem ragad bele a formába?
VálaszTörlésMagam még sosem sütöttem diós kosárkákat, de imádom. Ellenállhatatlanok!És plusz szilvalekvárral... rosszat biztosan nem tesz neki:))
VálaszTörlés