... a konfitált kacsa után mindig marad kacsazsír, amit gondosan megőrzünk a hűtő mélyében. Újabban vaj helyett ezzel sütöm a pogácsákat. Tudom, ettől nem lesz valami kalóriaszegény, de higgyétek el, nagyon-nagyon jót tesz a tésztának mind állagban, mind ízben. Füstölt sajttal, macihagymával feltúrbózva pedig különösen klassz lesz. Garantálom! :-D
Hozzávalók:
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 1 dl tej
- 1 tk. méz (1 csapott ek. cukor helyett)
- 40 g friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 2 egész tojás + 1 a pogácsák tetejének megkenéséhez
- 700 g finomliszt
- 250 g kacsazsír
- kb. 10 dkg füstölt sajt
- ízlés szerint só
- 1 csokor medvehagyma
Elkészítése:
Szitán áttörjük a túrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, felfuttatjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a kacsazsírt. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk). Cipót formálunk belőle, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) egy órát kelni hagyjuk. A sajtot megreszeljük, a medvehagymát felaprítjuk. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, újragyúrjuk, kiszaggatjuk... A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel teli lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!). 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonlappal. A pogácsák tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat, 10 percet pihentetjük, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük.
:-)))
VálaszTörlésMost húztam ki a sütőből egy adag kacsazsíros, lilahagymás pogácsát :-))
És a sütő aljában konzervdobozban volt a víz :-)
Szerintem is jót tesz a pogácsával a kacsazsír! no meg a medvehagyma :)
VálaszTörlés