Egyéb érdekességek...rólam

2012. március 31., szombat

Kacsazsíros, medvehagymás pogácsa...




... a konfitált kacsa után mindig marad kacsazsír, amit gondosan megőrzünk a hűtő mélyében. Újabban vaj helyett ezzel sütöm a pogácsákat. Tudom, ettől nem lesz valami kalóriaszegény, de higgyétek el, nagyon-nagyon jót tesz a tésztának mind állagban, mind ízben. Füstölt sajttal, macihagymával feltúrbózva pedig különösen klassz lesz. Garantálom!  :-D


Hozzávalók:


  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 tk. méz (1 csapott ek. cukor helyett)
  • 40 g friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 egész tojás + 1 a pogácsák tetejének megkenéséhez
  • 700 g finomliszt
  • 250 g kacsazsír
  • kb. 10 dkg füstölt sajt
  • ízlés szerint só
  • 1 csokor medvehagyma

Elkészítése:



Szitán áttörjük a túrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, felfuttatjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a kacsazsírt. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk). Cipót formálunk belőle, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) egy órát kelni hagyjuk. A sajtot megreszeljük, a medvehagymát felaprítjuk. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, újragyúrjuk, kiszaggatjuk... A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel teli lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!). 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonlappal. A pogácsák tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat, 10 percet pihentetjük, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük.


2 megjegyzés:

  1. :-)))

    Most húztam ki a sütőből egy adag kacsazsíros, lilahagymás pogácsát :-))

    És a sütő aljában konzervdobozban volt a víz :-)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is jót tesz a pogácsával a kacsazsír! no meg a medvehagyma :)

    VálaszTörlés