Múlt héten, vasárnap úgymond "francia napokat" tartottunk, nem szándékosan, csak valahogy így alakult. Készítettem ezt a csirkét, csőben sült burgonyával, desszertnek pedig málnás-szedres clafoutist. Az egészben sült csirkék terén eddig a grillcsirke állt a listánk élén, amióta kipróbáltuk ezt a receptet, azóta a grillcsirke mellőzésre került. A hús belül omlós, a bőre ropogós, a friss zöldfűszereknek köszönhetően kellemesen aromás. A krémes fokhagymagerezdek pedig...úhhh...nekem azok voltak a kedvenceim. :-D
Hozzávalók:
- 3 szál zellerzöldje
- 4 szál petrezselyem
- kb. 10 ág kakukkfű vagy ízlés szerint
- kb. 5-6 ág rozmaring vagy ízlés szerint
- 100 g tisztított vaj (olívaolaj is lehet)
- 1,5 kg-os csirke, előkészítve
- 1 nagy sárgarépa, karikákra vágva
- 1 fej vöröshagyma, 4 cikkre vágva
- 2,5 dl jó minőségű fehérbor
- 40 gerezd fokhagyma, héjastul
- só, frissen őrölt fekete bors
köret:
- 1 bagett, felszeletelve (opcionális)
- csőben sült burgonya (opcionális)
- bármilyen saláta
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A csirke belsejébe dugjuk a petrezselymet, a zellert, néhány ág kakukkfüvet, rozmaringot és néhány gerezd fokhagymát, ezután egy nagyobb méretű tűzálló tálba helyezzük. A vajat kikeverjük sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel és rozmaringgal, majd a csirke bőre alá és a bőrére - mindenhova - jó alaposan bemasszírozzuk. Köré szórjuk a fokhagymát, vöröshagymát, sárgarépát, jó alaposan meglocsoljuk fehérborral, megszórjuk a maradék zöldfűszerrel. Ízlés szerint még sózhatjuk, borsozhatjuk. Az előmelegített sütőben pirosra sütöttem nagyjából fél órát, és a maradék 3/4 órában alufóliával letakartam.
Köretnek csőben sült burgonyát kínáltam hozzá, de frissen sült bagettel is óriási. Tálaláskor óvatosan kimerjük a húst, a szaftot átöntjük egy kisebb lábosba, kihalásszuk belőle a fokhagymagerezdeket. A szaftot 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ha zsír van a tetején, akkor azt kanállal előtte leszedjük. A csirkét feldaraboljuk, szaftot öntünk rá, és megszórjuk a fokhagymagerezdekkel. A bagettszeleteket megpirítjuk. A csirkét a zöldfűszerekkel díszítjük, és bagettel kínáljuk, amelyeket a fokhagyma puha húsával kenhetünk meg.
Aki nem eszik kenyeret és burgonyát, bármilyen salátát kínálhat hozzá!
Aki nem eszik kenyeret és burgonyát, bármilyen salátát kínálhat hozzá!
Forrás: Egy falat...Franciaország - némi módosítással
Nagyon guszta!
VálaszTörlésMár láttam ezt a receptet több helyen, nagyon szeretem a fokhagymát, úgyholnap ez lesz az ebéd:) Nagyon szép az új blogkülső.
VálaszTörlésNegyveeen?! Nekem ez újdonság! Csak finom lehet!
VálaszTörlésHopsz! Lemaradtam valamiért errol a gusztusos ételrol! Nagyon jól néz ki, és én is imádom a fokhagymát mindenféle módozatban (néha még nyersen is :))
VálaszTörlésVittem!
úgy vagyok ezzel mint Kreatív Konyha.
VálaszTörlésfokhagyma bárhogy, bármilyen formában, bármennyi....sajnos nem bármikor.
Megcsináltam a receptet.
VálaszTörlésNo1 lett!
Ajánlom mindenkinek, hajrá, hajrá! :-)
Köszönöm az értékes receptet.