Egyéb érdekességek...rólam

2011. október 29., szombat

Ananászos Giotto-torta



Anyukámnak  szerdán volt az 54. szülinapja, amit ma ünnepeltünk meg szűk családi körben. Mivel egész héten ide-oda futkostam, hol Zalaegerszegre, hol Keszthelyre, tegnap pedig későn értem haza Pestről, egész héten esélyem se volt a konyhába belépni. Ma , az egyéb teendők mellett kb. 1 órám volt arra, hogy tortát süssek az ünnepeltnek. Eredetileg Oroszkrém - tortát terveztem, de ezt idő hiányában elmaradt. Fényképezni pedig sajnos csak pár percem volt. Tény, hogy ez nem életem legszebben sikerült tortája, de ettől függetlenül tényleg nagyon finom. Lesz is belőle ismétlés karácsonykor! Sütéssel, krémkeveréssel együtt cirka 1 óra alatt megvan, elpusztítani pedig csak 5 percig tartott. 


Még egyszer isten éltesse az én anyukámat! :-)


Hozzávalók:


18 cm-es tortaformához:


a tésztához:

  • 100 g pirított, finomra darált mogyoró
  • 150 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 125 g sötét színű barnacukor
  • 1 dl semleges ízű olaj
  • 1 dl mogyorólikőr
  • 1 nagy csipet só
  • 2 egész tojás

a krémhez:

  • 300 g házi krémsajt (vagy mascarpone)
  • 3-4 ek. méz
  • 1 cs. zselatin fix
  • 3 dl tejszín, habbá verve
  • 250 g ananász, apró darabokra felvágrva
  • 10 db Giotto golyó (mogyorókrémmel töltött)

a díszítéshez: 

  • ananász, Giotto golyók, vagy elképzelés szerint bármi más...

Elkészítése:


A cukrot habosra keverem a tojásokkal. Folyamatosan csorgatom hozzá először az olajat, majd a likőrt, és ezekkel is jól kikeverem. A mogyorót, a sütőporos liszttel és a sóval összekeverem, ezután a tojásos masszába forgatom. 18 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és 18°C-on tűpróbáig sütöm. Rácson kihűtöm, félbe vágom. 

A krémhez a krémsajtot a mézzel elkeverem, óvatosan beledolgozom a keményre vert tejszínhabot, az ananász darabkákat, a felaprított Giotto golyókat és a zselatin port. A tésztalapokat megtöltöm a krémmel, legvégül a tetejére is - csak úgy rusztikusan - ezt kenek. Ananásszal, Giotto golyókkal díszítem, szeletelésig hűtőbe teszem.


2 megjegyzés: