Egyéb érdekességek...rólam

2011. október 9., vasárnap

Pulykacomb meggyszósszal és polentagaluskával



"Kisjánykoromban" a meggyszószos hússal, főtt darával ki tudtak volna üldözni a világból. Valahogy mindig az iskolai menza jutott róla eszembe. Soha rá nem tudtam volna nézni. Aztán pár napja vettem egy nagy lélegzetet, no és Lajos Mari - Hemző Károly szerzőpáros receptjét, és csak azért is elkészítettem - lesz, ami lesz alapon - ezt az extrább változatot. Dara helyett polentával, a meggyszószban fahéjjal, chilivel és vörösborral. Irtó jó lett...komolyan! :-D


Hozzávalók:

  • 1 felső, bőrös pulykacomb (1 kg)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pulykafűszersó
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • néhány salátalevél
  • 2 ek. olaj

a mártáshoz:

  • 600 g meggy (1 nagy kimagozott meggybefőtt)
  • 2 ek. méz
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 1!4 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet chilipor
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő

a polentához:

  • 4,5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • szerecsendió
  • 10 g vaj

Elkészítése:


A pulykacombot leöblítjük, kicsontozzuk,  bedörzsöljük a fűszersóval és az áttört fokhagymával, majd összetűzzük, és sonkaszerűen megkötözzük. Sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntünk 1 dl vizet vagy fehérbort, mellédobjuk a vastagon felkarikázott hagymákat, aztán lefedjük és sütőben, 180°C-on puhára pároljuk. Végül fedetlenül, a pecsenyelével pirosra sütjük (1 óra + 25 perc).

A mártáshoz a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A mézet serpenyőben karamellizáljuk, felöntjük 1 dl borral, hozzáadjuk a fahéjat, a chiliport, 1-1 csipet sót, borsot, végül a meggyet, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a méz elolvad. A maradék 1 dl borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, és sűrűsödésig főzzük. Melegen tartjuk.

A polentagaluskához vizet forralunk, beleszórunk 1 kk. sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve, krémsűrűségűre főzzük. 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd beleolvasztjuk a vajat, és fedő alatt 8-10 percig puffasztjuk.

A pulykasültet deszkára emeljük, lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük. A polentából vízbe mártott kanállal galuskákat szaggatunk, a hús mellé rendezzük, megöntözzük pecsenyelével, és zöldfűszerlevelekkel díszítjük, azonnal tálaljuk. A forró mártást külön tálban kínáljuk hozzá.


Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 csirke- és pulykaétel


2 megjegyzés:

  1. Isteni finom, így ahogy van kérhetném

    VálaszTörlés
  2. hm nalunk szuperul csinaltak a menzan :) ugorj át hozzám, köszi
    http://bakaorsi-delish.blogspot.com/2011/10/gyerekkori-kedvenc-eteleim.html

    VálaszTörlés