Egyéb érdekességek...rólam

2011. november 20., vasárnap

Fusili al Prosciutto


"A leggazdagabb és legváltozatosabb ételek Olaszországban Emilia Romagnában vannak. Sok különlegesség, amely más országokban hírnévre és népszerűségre tett szert, ebből a térségből származik. Mindegyik specialitásban szerepel a finom, jellegzetes ízű balzsamecet, amelyet 12-25 évig érlelnek különböző méretű és fajtájú fakádakban. Erről a vidékről származik az egész világon kedvelt pármai sonka, a mortadella, sok más kolbászfélével együtt, és végül, de nem utolsósorban a híres parmigiano regiano, amelyet minden tésztaételhez szinte kötelezően adnak.

A vidék fővárosa Bologna, amelynek gúnyneve: la grassa, ami azt jelenti, hogy kövér, fényűző, gazdag. Bolognábából származik többek között a a ragú bolognese, az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb húsos tésztamártás. Ezenkívül a tortelliniként ismert töltött tésztagyűrű is közkedvelt fogás Bolognában. A hagyomány szerint előételként fogyasztják a karácsonyi vacsora előtt, bár senki sem tudja biztosan, hogy itt készítették-e először, vagy sem. Egy biztos, Emilia Romagna számos tésztaétel hazája. Ez a házi készítésű tészták, a lasagne, a tagliatelle és társaik szülőföldje. A háziasszonyok még mindig otthon készítik a tésztát, legalábbis vasárnap. Itt főleg búzalisztből és tojásból, míg délen szinte kizárólag őrölt durumbúzából és vízből gyúrják a tésztát. A tészták tölteléke és a mártás rendszerint tartalmaz húst, különösen sonkát, parmezán sajtot vagy ricottát. Mindent nagy türelemmel készítenek, nem sajnálják az időt a munkára, és az ételek olyan bőségesek és finomak, hogy nem lehet nekik ellenállni."
(Tésztalexikon)


Hozzávalók:


4-6 személyre


  • 150 g prosciutto
  • 50 g frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 50 g olvasztott vaj
  • frissen őrölt bors
  • 500 g fusili (nálam teljes kiőrlésű tönköly)
  • friss kakukkfű a tálaláshoz

Elkészítése:


Forraljunk fel 3 liter vizet egy nagy fazékban, és főzzük meg a tésztát al dente. Vágjuk kis kockákra (ha szeletelt, akkor tépjük kisebb darabokra) a sonkát. Vágjuk finomra a vöröshagymát. Melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a sonkát, és kissé pirítsuk meg. Ezután tegyük bele a hagymát és pároljuk üvegesre. Szűrjük le alaposan a tésztát, és tegyük a serpenyőbe. Vegyítsük össze a sonkával, ízesítsük sóval és borssal. Osszuk szét a tésztát a tányérokra, és szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal.


Forrás: Tobias Pehle és Birgit Andrich: Tésztalexikon

1 megjegyzés: