Egyéb érdekességek...rólam

2011. június 29., szerda

Töltött paprika gerslivel



Úgy voltam a töltött paprikával, mint korábban a tökfőzelékkel. Le nem bírtam volna nyelni, még ha fizetnek érte, akkor sem. Aztán, ahogy az ember lánya öregszik (:-D), úgy változik az ízlése tökfőzelék és töltött paprika téren is. Egyszóval: megszerettem. És mivel nagyon odafigyelek (és oda is kell figyelnem, sajnos) arra, hogy mit eszem, így ezúttal is rizs helyett gerslivel (árpagyöngy) készítettem. Aki esetleg nem szeretné, kölessel is készítheti, azzal is nagyon finom.


A recept nem az én találmányom, és gondolom ennél az ételnél is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás...


Szóval nálunk így szokás... :-)))


Hozzávalók:


  • 500 g darált hús
  • 100 g gersli
  • 6-8 db TV paprika
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 kisebb új fokhagyma
  • 2 kisebb tojás
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • 1 kisebb zellergyökér
  • 2 kisebb zellerszár
  • 1,5 - 2 liter házi paradicsomlé
  • ízlés szerint méz (ha valaki túl savanyúnak találná a mártást)





Elkészítése:


A paprikákat megmostam, kicsumáztam. A darált húst összekevertem az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, sóztam, borsoztam, pirospaprikával ízesítettem, majd belekevertem a megmosott gerslit. (Én nem szoktam a gerslit előfőzni, mindig puha lesz így is. De aki akarja előfőzheti vízben, alaplében, vagy egy éjszakára beáztathatja. Ártani nem fog neki.) A paprikákat megtöltöttem a töltelékkel (ne legyen benne túl sok, nehogy szétrepedjen a paprika). A maradékból pedig gombócokat formáztam. Egy nagyobb lábasba rakosgattam a paprikákat, a gombócokat, ezután ráöntöttem a paradicsomlevet, beledobtam a zeller gyökeret és a szárát, sóztam, picit borsoztam. Lassú tűzön fedő alatt puhára pároltam. Graham-lisztből rántást készítettem, hogy ne legyen csomós a mártás, a levével hígítottam. Ezzel sűrítettem be az ételt. Mézzel lehet egy kicsit édesíteni, de nem fontos.


9 megjegyzés:

  1. Imádom, igaz általában anyukám készíti, és ilyenkor bőven jut az egész családnak :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, rizzsel szoktam, de szeretem a gerslit is így legközelebb kipróbálom! Gerslit eddig csak káposztába tettem, de biztos finom paprikába is!

    VálaszTörlés
  3. Én is szeretem a gerslit, a töltött káposztába mindig teszek, már gondoltam rá, hogy minden töltelékesbe lehetne tenni, azt sem bánom, ha ha nem túl puha, úgyis jó.A töltöttpaprika igazi nyári étel, bár én télen is készítem, de pont ezért a nyári illatáért:-))))

    VálaszTörlés
  4. Nézz be hozzám, vár egy kis meglepi:)

    VálaszTörlés
  5. De jó ötlet a gersli! Igaz, én még csak töltött káposztában kóstoltam, és abban nem nagyon szerettem (de szerintem csak azért, mert mi rizzsel szoktuk főzni és azt szoktam meg), de mivel nekem is oda kell figyelnem, mit eszem, ki fogom próbálni! :)
    Én kicsit fordítva csinálom a mártást, mint te: először elkészítem a rántást, azt paradicsomlé és víz keverékével öntöm fel, annyival, amennyi mártást szeretnék. Mire felforr, elkészítem a gombócokat, és abban főzöm készre. Egy edénnyel kevesebb mosogatnivaló. :D
    Még nem írtam Neked kommentet, de már nagyon régóta követlek, és nagyon jókat írsz/főzöl! Csak így tovább! Orsi :)
    U.i. És én is imádom a mézet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nézz be hozzám, vár rád egy díj és egy játék! :)

    VálaszTörlés