Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 31., hétfő

Méteres kalács...




... azaz nálam 92 cm-es kalács. Nem tudom miért kapta a kalács 
nevet, mert tulajdonképpen ahhoz semmi köze, 
viszont nagyon finom, mutatós, a gyerekkoromat idéző sütemény.


Hozzávalók:


  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 26 dkg liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna

+ az egyik tésztába 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)

a krémhez:

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • ízlés szerint 3-4 cl rum

a mázhoz:


  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 ek. olaj






Elkészítése: 


A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat, a vizet, ezt követően pedig a száraz anyagokat. A tésztát elfelezem, az egyik felébe belekeverem a kakaóport. 190°C-ra előmelegített sütőben, régi típusú őzgerincformában megsütöm. Teljesen kihűtöm. A két csomag pudingport felfőzöm 6 dl tejjel, és hagyom kihűlni. Amikor már hideg, gépi habverővel habosra keverem a vajat a porcukorral, és beledolgozzuk a pudingot is.Felszeletelem a tésztát.Előkészítek két, kb. 50 centis tálcát.  Ezekre alufóliát terítek úgy, hogy a középen, fedjék csak egymást, hogy az összeállított tésztát be tudjuk majd csomagolni.A krémet kettéosztom. Összeállítom a süteményt. Fogok egy kakaós szeletet, bekenem krémmel, hozzáragasztok egy fehér szeletet. Újabb kakaós szeletet, krém, fehér tészta...és így tovább, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Ezután jó szorosan belecsavarom az alufóliába, és néhány órára hűtőbe teszem. Gőz felett felolvasztott étcsokival (szilikonecset segítségével) vonom be a süteményt. Amikor a csoki megdermedt, 45°-os szögben szeletelem.


... a "szeleteljünk szépen süteményt" úgy látszik, nekem még mindig nem megy, de már dolgozom rajta!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése