"A szerencse a Bátraké, mert megvan a hitük
és a vágyuk a változtatáshoz."
* "... jellegzetes kóser purimi sütemény a Hamantaschen vagyis hámántáska, más néven hámánfüle. Jó sokat érdemes sütni belőle, mert a gyerekek nagyon szeretik, és a felnőttek is nagy mennyiséget képesek elpusztítani belőle borkorcsolya gyanánt. Készülhet diós, mákos, lekváros töltelékkel, sőt aszalt szilvával és csokoládéval is. "
(Fűszeres Eszter: Zsidó konyha itt és most)
... idén sütöttem először. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
a tésztához:
- 12 dkg puha vaj
- 17 dkg cukor (soknak ítéltem; 25 dkg eredetileg)
- 2 ek. tej
- 1 tojás
- 20 dkg liszt (a tojás nagyságától függően akár 25 dkg is lehet)
- egy csipet só
a töltelékhez:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg dió
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 ek. barna cukor
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, kinyújtom, és 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki belőle. Megtöltöm a töltelékkel. A tölteléket a kör közepére helyezem, az oldalát három helyen felhajtom úgy, hogy (nagyjából) egyenlő szárú háromszögeket kapjak. A füleket jól összenyomkodom, hogy ne nyíljanak szét sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm meg őket, kb. 30 perc alatt.
Forrás: Fűszeres Eszter: Zsidó konyha itt és most
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése