Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 23., vasárnap

Aszalt sárgabarackos, diós hámánfüle...*




 "A szerencse a Bátraké, mert megvan a hitük 
és a vágyuk a változtatáshoz."



* "... jellegzetes kóser purimi sütemény a Hamantaschen vagyis hámántáska, más néven hámánfüle. Jó sokat érdemes sütni belőle, mert a gyerekek nagyon szeretik, és a felnőttek is nagy mennyiséget képesek elpusztítani belőle borkorcsolya gyanánt. Készülhet diós, mákos, lekváros töltelékkel, sőt aszalt szilvával és csokoládéval is. "

 (Fűszeres Eszter: Zsidó konyha itt és most)



... idén sütöttem először. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!





Hozzávalók:



a tésztához: 


  • 12 dkg puha vaj
  • 17 dkg cukor (soknak ítéltem; 25 dkg eredetileg)
  • 2 ek. tej
  • 1 tojás
  • 20 dkg liszt (a tojás nagyságától függően akár 25 dkg is lehet)
  • egy csipet só


a töltelékhez:


  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg dió
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 3 ek. barna cukor
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió


Elkészítése:


A tészta hozzávalóit összedolgozom, kinyújtom, és 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki belőle. Megtöltöm a töltelékkel. A tölteléket a kör közepére helyezem, az oldalát három helyen felhajtom úgy, hogy (nagyjából) egyenlő szárú háromszögeket kapjak. A füleket jól összenyomkodom, hogy ne nyíljanak szét sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm meg őket, kb. 30 perc alatt.



Forrás: Fűszeres Eszter: Zsidó konyha itt és most


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése