Ír szódás kenyér dióval és juharsziruppal 1. |
... az ír szódás kenyeret akkor szoktam bevetni, ha nem sok időm van a konyhában pepecselni, de mégis valamilyen friss "péksüteményre" vágyik a család. Számos változata létezik, ma ez a diós, juharszirupos ízesítésű került sorra. Klassz uzsonnára, vajjal, lekvárral megkenve egy pohár tejjel vagy kávéval lekísérve. Gyors, egészséges, és a gyerkőcök is nagyon szeretik!
Hozzávalók:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg finomliszt
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg durvára vágott dió
- 1 tk. tengeri só
- 2 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. juharszirup (méz és melasz is lehet)
- 2 tojás
- 1 tk. olaj
- 480 ml író
Ír szódás kenyér dióval és juharsziruppal 2. |
Elkészítése:
A sütőt 170°C-ra előmelegítettem. Előkészítettem egy szilikon hasábformát. A liszteket összekevertem a sóval, a szódabikarbónával, a dióval és a felénél több zabpehellyel. A tojásokat egy másik tálban felvertem, hozzáadtam az olajat, a juharszirupot (vagy mézet vagy melaszt) és az írót, majd a száraz alapanyagokat. Az egészet jó alaposan összekevetem, beletöltöttem a formába és megszórtam a maradék zabpehellyel. 1 órán át sütöttem (ha nagyon pirulna a teteje alufóliával le lehet takarni). A formában hagytam hűlni 20 percig, utána borítottam csak ki, miután teljesen kihült szeleteltem.
4-5 napig friss marad!
Forrás: Dublin felett az ég; Irish Countrywomen's Association szakácskönyve
Nagyon guszta:) Én is imádom, az ünnepek alatt is készült pár vekni.Örülök, hogy tetszett a recept!
VálaszTörlés