... a zserbó sütés minden évben a nagymamám reszortja. Idén másként alakultak a dolgok, úgyhogy én is átestem a "zserbó tűzkeresztségen". Tudom, hogy lehetne szebb is, de első nekifutásra - szerintem/ünk - nem is lett rossz (majd az évek során jól begyakorlom :-DDD ). A zserbót vékony tésztával szeretjük, kevés töltelékkel, ne legyen túl gejl, és lényeges szempont ezek mellett, hogy szigorúan egy szelet, egy falat.
Nálunk ez a recept vált be...
Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 4 ek. házi vaníliás porcukor
- nagy csipet só
- 1 tk. szódabikarbóna
- 0,5 dl langyos tej
- 1 dkg friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárgája
a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 1 üveg sárgabarack lekvár
- (25 dkg porcukor annak, aki édesen szereti)
a mázhoz:
- 12 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl olaj
Elkészítése:
A langyos tejben feloldom az élesztőt, a tészta többi hozzávalójához dolgozom. 3 bucit készítek, 10-15 percre félre teszem. Aki édesen szereti a zserbót, keverje össze a darált diót 25 dkg porcukorral. Mi nem szeretjük édesen, úgyhogy a tésztabucikat egyenként vékonyra nyújtom (az enyémnél lehet vastagabbra is hagyni, úgy szebb lesz). Az elsőt sütőpapíros lemezre helyezem, bőven megkenem sárgabarack lekvárral, megszórom dióval. Erre teszem a második lapot. Újra lekvár, dió, végül a harmadik lap következik. Megböködöm villával. 180°C-os sütőben sütöm kb. 25 percig. Teljesen kihűtöm! A csokit és az olajat gőz felett felolvasztom, ezzel vonom be a sütemény tetejét. Miután a máz megszilárdult, (meleg vizes késsel) felszeletelem. Hűvös helyen tárolom.
Ihlet: Príma Konyha Magazin egyik korábbi száma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése