Lehet, hogy kezdek kifordulni önmagamból, de mostanában csak olyan ételeket kívánok, amiktől az elmúlt 26 évben kifejezetten tartózkodtam. Így volt ez a mákos gubával is, egészen a mai napig... :-DDD (Talán van még remény, hogy a finomfőzelékkel, a pacalpörkölttel és a körömpörkölttel is megbarátkozom???! :-D )
... babgulyás mellé igazán nagyszerű volt!
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190°C-ra. Vajazz ki egy nagyobb méretű kerámiatálat. Tedd bele a kiflikarikákat. Szórd rá a mák háromnegyedét. A mézet és a tejet forrald fel. Húzd le a tűzről és leverd bele a tejszínt, a vaníliakivonatot és a citrom héját. Hagyd kihűlni, majd alaposan keverd el benne a tojások sárgáját. A tejszínes keveréket öntsd rá a kiflikarikákra. Forgasd át kanállal, hogy mindenhol érje őket a folyadék. Tedd félre 15 percre, hogy alaposan megszívják magukat. Szórd rá a maradék mákot, az apróra kockázott vajat, és süsd pirosra a sütőben nagyjából 30-35 perc alatt.
- 30 dkg szikkadt, félbarna kifli, 1 cm-es karikákra vágva
- 15 dkg darál mák
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg méz
- 6,5 dl tej
- 4 dl tejszín
- 3 ek. vaníliakivonat
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190°C-ra. Vajazz ki egy nagyobb méretű kerámiatálat. Tedd bele a kiflikarikákat. Szórd rá a mák háromnegyedét. A mézet és a tejet forrald fel. Húzd le a tűzről és leverd bele a tejszínt, a vaníliakivonatot és a citrom héját. Hagyd kihűlni, majd alaposan keverd el benne a tojások sárgáját. A tejszínes keveréket öntsd rá a kiflikarikákra. Forgasd át kanállal, hogy mindenhol érje őket a folyadék. Tedd félre 15 percre, hogy alaposan megszívják magukat. Szórd rá a maradék mákot, az apróra kockázott vajat, és süsd pirosra a sütőben nagyjából 30-35 perc alatt.
Mézzel, narancsos vanílasodóval vagy lekvárral
igazi Karácsonyra hangolódás!
Holnap kipróbálom, nagyon jól hangzik!:) Köszönöm a receptet!!! Boldog Karácsonyt Kívánok!
VálaszTörlés