Roston sült fogasfilé fokhagymás, kapros, tejszínes mártással 1. |
A rántott és a fokhagymás, kapros, tejszínes mártással tálalt roston sült fogasfilének nálunk nagy hagyománya van Karácsonykor. Természetesen idén ez is került az ünnepi asztalra. Nem nagy művészet elkészíteni: a rizsfőzéssel együtt (feltéve, ha előgőzöltet vásárolunk; ajánlom amúgy, mert a nem előgőzölt barna rizs egy örökkévalóság alatt fő meg; tapasztalatból mondom) cirka 40-45 perc alatt (és akkor tényleg lassúak voltunk) készen is van. Ha valaki a fogast nem szereti, vagy éppen nem jut hozzá, vagy csak egy hétköznapi vacsorára szánja, ezt a mártást más fehér húsú tengeri halakkal is kombinálhatja.
Hozzávalók:
2 személyre
- 4 közepes szelet fogasfilé
- 2 dl főzőtejszín
- nagy szemű tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- nagy csokor kapor, felaprítva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- ízlés szerint frissen facsart citromlé
- kevés vaj a sütéshez
a tálaláshoz, díszítéshez:
- zöldsaláta vegyesen pl. madársaláta
- párolt barna rizs
Roston sült fogasfilé fokhagymás, kapros, tejszínes mártással 2. |
Elkészítése:
Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztok egy kevés vajat. Vigyázok közben, hogy meg ne égjen a vaj. A fogasszeletek mindkét oldalát sózom, borsozom, a felforrósított vajban pirosra sütöm, félre teszem, tálalásig - alufóliával letakarva - melegen tartom. Alacsonyabbra veszem a lángot. A zúzott fokhagymát a maradék vajra dobom, vigyázva, hogy ez se égjen meg. Hozzáadom az aprított kaprot. Fél percig, folyamatosan kevergetve pirítom, beleöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, és az egészet pár perc alatt besűrítem. Ne forrjon fel a tejszín! Tányérakra egy kevés rizst és salátát halmozok. Ráfektetek személyenként 2-2 halszeletet. Közvetlenül tálalás előtt meglocsolom a langyos mártással. Citromkarikával díszítem.
Nagyon kedvemre lenne! Kár, hogy nem láttam előbb, a tegnapi harcsaszeletekből ezt készítettem volna... Nagyon guszta tálalás!
VálaszTörlés