Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 27., csütörtök

Ír szódás kenyér dióval és juharsziruppal...


Ír szódás kenyér dióval és juharsziruppal 1.


 ... az ír szódás kenyeret akkor szoktam bevetni, ha nem sok időm van a konyhában pepecselni, de mégis valamilyen friss "péksüteményre" vágyik a család. Számos változata létezik, ma ez a diós, juharszirupos ízesítésű került sorra. Klassz uzsonnára, vajjal, lekvárral megkenve egy pohár tejjel vagy kávéval lekísérve. Gyors, egészséges, és a gyerkőcök is nagyon szeretik! 



Hozzávalók:


  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 1 tk. tengeri só
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. juharszirup (méz és melasz is lehet)
  • 2 tojás
  • 1 tk. olaj
  • 480 ml író



Ír szódás kenyér dióval és juharsziruppal 2.



Elkészítése:



A sütőt 170°C-ra előmelegítettem. Előkészítettem egy szilikon hasábformát. A liszteket összekevertem a sóval, a szódabikarbónával, a dióval és a felénél több zabpehellyel. A tojásokat egy másik tálban felvertem, hozzáadtam az olajat, a juharszirupot (vagy mézet vagy melaszt) és az írót, majd a száraz alapanyagokat. Az egészet jó alaposan összekevetem, beletöltöttem a formába és megszórtam a maradék zabpehellyel. 1 órán át sütöttem (ha nagyon pirulna a teteje alufóliával le lehet takarni). A formában hagytam hűlni 20 percig, utána borítottam csak ki, miután teljesen kihült szeleteltem. 



4-5 napig friss marad!



Forrás: Dublin felett az ég; Irish Countrywomen's Association szakácskönyve


1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta:) Én is imádom, az ünnepek alatt is készült pár vekni.Örülök, hogy tetszett a recept!

    VálaszTörlés