Egyéb érdekességek...rólam

2012. november 24., szombat

Egy kis szombat reggeli kényeztetés: teljes kiőrlésű minipalacsinták...

 Teljes kiőrlésű minipalacsinták...




... Hugh Fearnley-Whittingstall 
River Cottage minden napra c. könyvéből.


... vajjal, fahéjjal és juharsziruppal.



"Ha a palacsintasütőről lecsúsztatva frissen és melegen kezdjük enni, nehéz lesz abbahagyni. Hétvégi reggelire ugyanolyan jó, mint a délutáni tea mellé. A gyerekek nagy élvezettel segítenek az elkészítésében, kerek szemekkel lesik, ahogy a forró tésztában megjelennek a buborékok, és mindig eltalálják a megfelelő pillanatot, amikor fel kell dobni a palacsintát."


Hozzávalók:


  • 250 g tk, tönkölybúza liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • csipetnyi tengeri só
  • 25 g kristály vagy nyírfacukor
  • 2 közepes tojás
  • kb. 275 ml tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kevés napraforgóolaj



a tálaláshoz:


  • juharszirup, vaj, őrölt fahéj vagy ízlés szerint bármi más



Elkészítése:


Szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót nagy tálba, keverjük hozzá a cukrot. Készítsünk mélyedést a közepén, üssük bele a tojásokat. Öntsük bele kb. a tej felét. Kezdjük habverővel kevergetni, majd ahogy sűrűsödik, apránként adjuk hozzá a többi tejet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg tejszínnél kissé sűrűbb, krémes nyers tésztát kapunk - előfordul, hogy ehhez nem lesz szükség a receptben megadott összes tejre. Palacsintasütőbe öntsünk pár csepp olajat, ezt oszlassuk el úgy, hogy az olaj vékony rétegben vonja be az edényt. Öntsünk egy csapott evőkanélnyi tésztát a serpenyőbe, hogy kisebb korongot kapjunk; egyszerre 4-5 darabnak kell elférnie a serpenyőben. Kb. egy perc elteltével apró gömbök kezdenek megjelenni a minipalacsinták felszínén. Amint ezek ellepik a teljes felszínt, fordítsuk meg őket. Szedjük őket tányérra, fedjük le őket konyharuhával, hogy puhák maradjanak - vagy adjuk azok kezébe, akik körülöttünk már türelmetlenül várják, hogy beleharaphassanak. A fentiek szerint süssük ki a maradék tésztát, szükség esetén olajozzuk ki a serpenyőt. Tálaljuk ízlés szerin juharsziruppal, őrölt fahéjjal, vajjal vagy ízlés szerint bármi mással! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése