Gyümölcstorta... |
... a hagyományos, nagyanyáink receptjét idéző torta: most éppen őszibarackkal, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Elronthatatlan...
Hozzávalók:
a piskóta tortaalaphoz:
- 6 db tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- 3 ek. víz
a vaníliás pudinghoz:
- 3 tojás sárgája
- 1 ek. étkezési-keményítő
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 1 ek. vanília-kivonat
- ízlés szerint méz
a díszítéshez:
- 4-5 nagyobb, érett őszibarack
- menta / citromfű levélkék
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy gyümölcstortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki jó alaposan. Mérjünk ki minden hozzávalót és tegyük elérhető közelségbe. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. (Jó hideg tojásokat használjunk, akkor biztos, hogy szép, kemény habot kapunk. A másik titok: ne kerüljön egy cseppsárgája sem a tojásfehérjéhez.)
Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Persze közben folyamatosan keverjük. Kb. 6-7 perc elteltével 3 ek. vizet is keverjünk bele, majd alacsony fokozaton apránként a lisztet is adjuk a masszához. Keverjük simára az egészet. Akkor végeztünk jó munkát, ha apró buborékok jelennek meg a massza tetején. Egyenletesen oszlassuk el a masszát az előkészített formában, majd toljuk az előmelegített sütőbe.
Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összeesik a tészta. Kb. 15 perc alatt szép aranybarna lesz a piskóta teteje, de egy belebökött hústű segítségével gyorsan megállapítható, hogy tényleg átsült-e. Ha igen, már nem fog a tészta a tűre ragadni.
A pudingot főzzük meg, majd amikor langyosra hűlt, öntsük a kihűlt tortaalap mélyedésébe. Díszítsük szeletelt barackkal, mentalevélkékkel, leheletnyi porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése