Egyéb érdekességek...rólam

2013. február 3., vasárnap

Házi csigatészta...

... ami nem hiányozhat a házi tyúkhúslevesből. Az elkészítése rendkívül unalmas, aprólékos munka, de be kell, hogy valljam, engem akkor is szórakoztat. Hideg téli estéken képes vagyok hosszú órákon keresztül pödörni a tésztát... Hozzávalók:


a tésztához:


3 - 4 fő részére elegendő mennyiség


  • 100 g BL 55-ös liszt/ fele lehet rétesliszt
  • 1 egész tojás
  • nagy csipet só


 továbbá:


  • fa csigatészta készítő szerkezet


Elkészítése: 


A lisztet átszitálom, fa gyúródeszkára öntöm, a közepébe krátert készítek, és ide ütöm a tojásokat.Villa segítségével folyamatosan beledolgozom a lisztet, majd kézzel homogén tésztává gyúrom. Két kisebb gombócot készítek belőle, amelyikkel éppen nem dolgozom, folpackba csomagolom, félreteszem. A deszkát belisztezem. A tésztát sodrófa segítségével egy kicsit kinyújtom. Tésztanyújtó gép segítségével a kívánt méretre nyújtom. Jelen esetben a kettes fokozatig. A tésztából 1 cm x 1 cm-es négyzeteket vágok. Letakarom őket, védve őket a kiszáradástól. Egy kocka tésztát  a bordára teszek és azt a szegletnél kezdve sodorom fel a pálcika végére, de egyúttal jól odanyomom a bordához a tésztás pálcikát, mert csak így lesz a tészta szép recés, csak így ragad össze és csak így alakul szép kis kürtő formába (idézet Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyvéből). Ezt a műveletet addig ismétlem, míg a formázatlan tészta el nem fogy. Tiszta terítőn hagyom őket megszáradni, aztán mehetnek a levesbe...


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, ilyennel tényleg egész más egy húsleves!:)

    VálaszTörlés
  2. En is csinalom, es kezzel nyujtom, amig az ujsag cikket el lehet alatta olvasni, olyan vekony lesz. Nagymama igy tanitott.

    VálaszTörlés