Sült fokhagymaleves... |
... ebben a borongós, esős időben
nincs is jobb lélekmelegítő
a sült fokhagymalevesnél.
... ezzel a levessel mindig le lehet venni a lábamról!
Úgy, ahogy van: isteni!
Hozzávalók:
- 5-6 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ág friss rozmaring
- 1 kisebb friss babérlevél
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
- 1,5 dl fehérbor
- 7,5 dl zöldségalaplé
- 2 dl tejszín
- kevés liszt (elhagyható)
- olívaolaj, kevés vaj
a tálaláshoz:
- baguette karikák
- füstölt reszelt sajt
- só, frissen őrölt bors
Fokhagyma... |
Elkészítése:
A fokhagymagerezdeket pucolás nélkül közepes méretű sütőtálba rakom, sózom, borsozom, olívaolajjal meglocsolom. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve, letakarva megsütöm. Egy kicsit hagyom hűlni, majd a krémes, sült fokhagymát kinyomkodom a héjából. A vöröshagymát apróra vágom, olívaolajon megpirítom. Hozzádobom a krémes fokhagyma gerezdeket. Felöntöm zöldségalaplével, fehérborral. Kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítem. Felforralom, leturmixolom (természetesen a kukkfűág és a babérlevél nélkül). Visszateszem a gázra, újra felforralom, a tejszín és egy kevés liszt keverékével sűrítem. Ha szűkséges, még utána ízesítek egy kevés sóval, borssal. A baguettet felkarikázom, megszórom reszelt sajttal, egy picit sózom, borsozom, grillben vagy a sütőben megpirítom. A levest (még forrón) tányérokba merem, belehelyezem a baguette karikákat, bőven megszórom reszelt sajttal, és az utolsó cseppig mind bekanalazom...
... ha éppen úgy tartja kedvem friss petrezselymet
és újhagymakarikákat is szórok rá!
oly gyönyörűek a fotóid, hogy rendszeresen ide fogok járni, a finomságok miatt is
VálaszTörlésfőleg:))