Egyéb érdekességek...rólam

2013. február 2., szombat

Sült fokhagymaleves...


Sült fokhagymaleves...



... ebben a borongós, esős időben 
nincs is jobb lélekmelegítő 
a sült fokhagymalevesnél.




... ezzel a levessel mindig le lehet venni a lábamról!
 Úgy, ahogy van: isteni!



Hozzávalók:


  • 5-6 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1 kisebb friss babérlevél 
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • 1,5 dl fehérbor
  • 7,5 dl zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín
  • kevés liszt (elhagyható)
  • olívaolaj, kevés vaj


a tálaláshoz:


  • baguette karikák
  • füstölt reszelt sajt
  • só, frissen őrölt bors



Fokhagyma...


Elkészítése:



A fokhagymagerezdeket pucolás nélkül közepes méretű sütőtálba rakom, sózom, borsozom, olívaolajjal meglocsolom. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve, letakarva megsütöm. Egy kicsit hagyom hűlni, majd a krémes, sült fokhagymát kinyomkodom a héjából. A vöröshagymát apróra vágom, olívaolajon megpirítom. Hozzádobom a krémes fokhagyma gerezdeket. Felöntöm zöldségalaplével, fehérborral. Kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítem. Felforralom, leturmixolom (természetesen a kukkfűág és a babérlevél nélkül). Visszateszem a gázra, újra felforralom, a tejszín és egy kevés liszt keverékével sűrítem. Ha szűkséges, még utána ízesítek egy kevés sóval, borssal. A baguettet felkarikázom, megszórom reszelt sajttal, egy picit sózom, borsozom, grillben vagy a sütőben megpirítom. A levest (még forrón) tányérokba merem, belehelyezem a baguette karikákat, bőven megszórom reszelt sajttal, és az utolsó cseppig mind bekanalazom...



... ha éppen úgy tartja kedvem friss petrezselymet
 és újhagymakarikákat is szórok rá!


1 megjegyzés:

  1. oly gyönyörűek a fotóid, hogy rendszeresen ide fogok járni, a finomságok miatt is
    főleg:))

    VálaszTörlés