"A gyorsan és egyszerűen elkészíthető frissen sült szódakenyérnek pompás íze van. Ebben a változatban a lisztet felerészben teljes kiőrlésű liszttel helyettesítjük, ettől a kenyér dióra emlékeztető ízt kap, és morzsalékosabb lesz az állaga. Reggelire vajjal és lekvárral, ebédre levesek és saláták mellé kínáljuk. Szendvicsekhez is kiváló."
(A Reader's Digest konyhája: Sütemények és kenyérfélék )
Hozzávalók:
8 személyre
- 25 dkg sima fehér búzaliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1/2 kk. tengeri só
- 3 dl író vagy joghurt
a szóráshoz:
- teljes kiőrlésű búzaliszt
Elkészítése:
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a sót egy tálba szitáljuk, majd a szitában maradt korpát is beleborítjuk. A kupac közepén mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük az írót. A lisztet fakanállal fokozatosan az íróhoz keverjük, hogy lágy tésztát kapjunk. Kézzel összegyúrjuk, golyót formálunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, majd kissé ellapítjuk. A tetejét éles késsel kereszt alakban bevágjuk. Megszórjuk liszttel. Nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallat. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ajánlatos még aznap elfogyasztani, mert nagyon hamar kiszárad. Másnap inkább pirítsuk meg.
Forrás:A Reader's Digest konyhája: Sütemények és kenyérfélék
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése