... ami nem hiányozhat a házi tyúkhúslevesből. Az elkészítése rendkívül unalmas, aprólékos munka, de be kell, hogy valljam, engem akkor is szórakoztat. Hideg téli estéken képes vagyok hosszú órákon keresztül pödörni a tésztát...
Hozzávalók:
a tésztához:
3 - 4 fő részére elegendő mennyiség
- 100 g BL 55-ös liszt/ fele lehet rétesliszt
- 1 egész tojás
- nagy csipet só
továbbá:
- fa csigatészta készítő szerkezet
Elkészítése:
A lisztet átszitálom, fa gyúródeszkára öntöm, a közepébe krátert készítek, és ide ütöm a tojásokat.Villa segítségével folyamatosan beledolgozom a lisztet, majd kézzel homogén tésztává gyúrom. Két kisebb gombócot készítek belőle, amelyikkel éppen nem dolgozom, folpackba csomagolom, félreteszem. A deszkát belisztezem. A tésztát sodrófa segítségével egy kicsit kinyújtom. Tésztanyújtó
gép segítségével a kívánt méretre nyújtom. Jelen esetben a kettes fokozatig. A tésztából 1 cm x 1 cm-es négyzeteket vágok. Letakarom őket, védve őket a kiszáradástól. Egy kocka tésztát a bordára teszek és
azt a szegletnél kezdve sodorom fel a pálcika végére, de egyúttal jól odanyomom a bordához a tésztás pálcikát, mert csak így lesz a tészta
szép recés, csak így ragad össze és csak így alakul szép kis kürtő
formába (idézet Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyvéből). Ezt a műveletet addig ismétlem, míg a formázatlan tészta el nem fogy. Tiszta terítőn hagyom őket megszáradni, aztán mehetnek a levesbe...
Nagyon szépek, ilyennel tényleg egész más egy húsleves!:)
VálaszTörlésEn is csinalom, es kezzel nyujtom, amig az ujsag cikket el lehet alatta olvasni, olyan vekony lesz. Nagymama igy tanitott.
VálaszTörlés