Csicsókás, diós pogácsa... |
... ezen a hétvégén a főszerep a csicsókáé!
... kezdjük először egy csicsókás, diós reform pogácsával!
... cukorbetegek, IR-ban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják!
Hozzávalók:
- 1,5 dl 2,8%-os tej
- 4 ek. 2,8%-os tejföl
- 1 tk. méz
- 3 tk. tengeri só
- 250 g főtt, áttört csicsóka
- 200 g puha vaj
- 1 közepes méretű tojás
- 100 g zabpehelyliszt
- 50 g darált dió
- 500-550 g tk. búzaliszt*
- 3/4 csomag szárított élesztő
- 100 g durvára vágott dió
* a liszt mennyisége függ a csicsóka nedvességtartalmától, és a tojás nagyságától
a pogácsa tetejére:
- 1 tojás kevés tejjel elkeverve
- reszelt sajt pl. füstölt
- durvára vágott dió
Elkészítése:
Az élesztőt a tejben egy kevés liszttel és mézzel elkeverve felfuttatom. A pogácsa hozzávalóit - a durvára vágott dió kivételével - a kenyérsütőgép üstjébe pakolom. Alulra a nedves, felülre a száraz alapanyagokat. A gépet 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Miután a tészta megkelt, a durvára vágott diót hozzáadva átgyúrom. 1,3-1,5 vastagra nyújtom, a tetejét beirdalom, tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszúrom. A pogácsákat sütőpapíros tepsire rakosgatom. A tetejét megkenem egy kevés tejjel elkevert tojással, megszórom reszelt sajttal és durvára vágott dióval. Hagyom őket 20-25 percet kelni. Addig a sütőt 180°C-ra előmelegítem. A pogácsákat - kb. 20 perc alatt - pirosra sütöm.
Megjegyzés: A csicsókáról bővebben Bálint gazdánál olvashattok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése