Egyéb érdekességek...rólam

2013. február 16., szombat

Csicsókás, diós pogácsa...

Csicsókás, diós pogácsa...


 ... ezen a hétvégén a főszerep a csicsókáé!


... kezdjük először egy csicsókás, diós reform pogácsával!


... cukorbetegek, IR-ban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják!

 


Hozzávalók:


  • 1,5 dl 2,8%-os tej
  • 4 ek. 2,8%-os tejföl
  • 1 tk. méz
  • 3 tk. tengeri só
  • 250 g főtt, áttört csicsóka 
  • 200 g puha vaj
  • 1 közepes méretű tojás
  • 100 g zabpehelyliszt 
  • 50 g darált dió
  • 500-550 g tk. búzaliszt*
  • 3/4 csomag szárított élesztő 
  • 100 g durvára vágott dió
 
* a liszt mennyisége függ a csicsóka nedvességtartalmától, és a tojás nagyságától



a pogácsa tetejére:



  • 1 tojás kevés tejjel elkeverve
  • reszelt sajt pl. füstölt
  • durvára vágott dió


Elkészítése:


Az élesztőt a tejben egy kevés liszttel és mézzel elkeverve felfuttatom. A pogácsa hozzávalóit - a durvára vágott dió kivételével - a kenyérsütőgép üstjébe pakolom. Alulra a nedves, felülre a száraz alapanyagokat. A gépet 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Miután a tészta megkelt, a durvára vágott diót hozzáadva átgyúrom. 1,3-1,5 vastagra nyújtom, a tetejét beirdalom, tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszúrom. A pogácsákat sütőpapíros tepsire rakosgatom. A tetejét megkenem egy kevés tejjel elkevert tojással, megszórom reszelt sajttal és durvára vágott dióval. Hagyom őket 20-25 percet kelni. Addig a sütőt 180°C-ra előmelegítem. A pogácsákat - kb. 20 perc alatt - pirosra sütöm.


Megjegyzés: A csicsókáról bővebben Bálint gazdánál olvashattok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése