Egyéb érdekességek...rólam

2012. október 30., kedd

Cavatelli zöldborsóval, paradicsomos-kéksajt mártással...





... semmi bajom a bolti tésztákkal, gyakran használok én is, de ha van néhány szabad órám, akkor inkább házit készítek. Igaz kell hozzá egy kis gyakorlás, de tényleg nem nagy munka, és megéri, mert összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az ipari száraztészta. Készítettem már tojásosat fehér lisztből, durumtésztát, fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű lisztből, de 100%-ban teljes kiőrlésűt még soha. Úgyhogy éppen itt volt már az ideje. Az alapreceptet tisztatésztától kölcsönöztem, nagyon bevált, ezért úgy döntöttem, hogy a jövőben  is maradok ennél. Készítettem a nyers tésztából cavatellit, - a klassz tésztakészítő gépeimmel - pedig lasagne lapokat, tagliatellét és fusilit. A cavatellihez pedig összedobtam gyorsan egy zöldborsós, paradicsomos-kéksajt mártást. Mondanom sem kell, nagyszerű lett! 



Hozzávalók:



a mártáshoz:



  • 3 ek. olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 30 g kéksajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • löttyintésnyi a tészta főzővizéből
  • só, frissen őrölt bors




a házi cavatellihez:



  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 ml kéz meleg víz
  • csipet só


...vagy 500 g száraztészta



Elkészítése:



A lisztet öntsd a gyúródeszkára, készíts a közepébe mélyedést. Sózd, a vizet fokozatosan hozzáadva alaposan gyúrd össze. Oszd a tésztát négy felé, csomagold folpackba, és tedd 15 percre a hűtőbe. Formázd meg a tésztát az alábbi linken található módon. Sós vízben főzd a tésztát roppanósra. A mártáshoz kevés olajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymát. Add hozzá a paradicsomot és a zöldborsót. Ízesítsd sóval és borssal.  Ha a paradicsom besűrűsödött, a borsó pedig megfőtt, morzsold bele a kéksajtot, majd keverd a mártást simára. Öntsd hozzá a tejszínt, folyamatos keverés mellett, hagyd besűrűsödni. Keverd a mártásba a kifőtt tésztát, ha szükséges hígítsd egy kevés tésztafőző lével. Szedd a tésztát tányérokra, morzsold rá a maradék sajtot, és azonnal tálald.



Forrás: tisztatészta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése