Egyéb érdekességek...rólam

2012. november 1., csütörtök

Csokoládés, meggyes gesztenyemousse torta...





... a kőszegi szelídgesztenyésben túrázva jött az ötlet,
 hogy az anyukám szülinapjára gesztenyemousse torta készüljön.





a piskótához:



  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • egy nagy csipet só
  • 25 dkg barna nádcukor
  • 0,5 dl rum
  • 1,5 dl tej
  • 2 dl semleges ízű olaj 
  • 4 tojás



a belső krémhez:



  • 250 g mascarpone
  • 250 g édes gesztenye massza, áttörve
  • 100 g olvasztott étcsokoládé (min. 60%)
  • 1 dl tejszín, habbá verve
  • magozott, lecsepegtetett meggybefőtt
  • őrölt fahéj, ízlés szerint
  • 2 ek. rum



a külső krémhez:



  • 250 g mascarpone
  • 250 g édes gesztenye massza, áttörve
  • 100 g olvasztott étcsokoládé (min. 60%)
  • 1 dl tejszín, habbá verve
  • őrölt fahéj, ízlés szerint
  • 2 ek. rum



továbbá:



  • meglangyosított meggylekvár
  • rum, ízlés szerint



a díszítéshez:



  • 3 dl tejszín, habbá verve
  • étcsokoládéba mártott aszalt meggy golyók
  • cukorgyöngy



Elkészítése:



A cukrot kavard habosra a tojásokkal, fokozatosan csorgasd hozzá az olajat, közben folyamatosan - nagy fokozaton - keverd. Óvatosan keverd bele a rumot és a tejet, legvégül pedig a sütőporral, a sóval, a fahéjjal elkevert lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt szögletes tortaformában süsd meg (vagy 24 cm-es tortaformában), hűtsd ki, vágd félbe.

Készíts elő két keverő tálat. Az egyikben a külső, a másikban pedig a belülre kerülő krémhez a hozzávalókat robotgéppel alaposan habosítsd ki. A belső krémhez a lecsepegtetett meggybefőttet a végén add hozzá. 
A félbe vágott tortalapok egyik felét alaposan kend be felmelegített, rummal kikevert meggylekvárral. Helyezd az egyik lapot tortatartó tálra, kend rá a belső krémet, majd helyezd rá a másik lapot is. Vond be a tortát a külső krémmel. Díszítsd elképzelésed szerint felvert tejszínhabbal, étcsokoládéba mártott aszalt meggyel, cukorgyönggyel. Tálalásig tedd hűtőbe. 
 

2 megjegyzés: