... a kőszegi szelídgesztenyésben túrázva jött az ötlet,
hogy az anyukám szülinapjára gesztenyemousse torta készüljön.
a piskótához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 tk. őrölt fahéj
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- egy nagy csipet só
- 25 dkg barna nádcukor
- 0,5 dl rum
- 1,5 dl tej
- 2 dl semleges ízű olaj
- 4 tojás
a belső krémhez:
- 250 g mascarpone
- 250 g édes gesztenye massza, áttörve
- 100 g olvasztott étcsokoládé (min. 60%)
- 1 dl tejszín, habbá verve
- magozott, lecsepegtetett meggybefőtt
- őrölt fahéj, ízlés szerint
- 2 ek. rum
a külső krémhez:
- 250 g mascarpone
- 250 g édes gesztenye massza, áttörve
- 100 g olvasztott étcsokoládé (min. 60%)
- 1 dl tejszín, habbá verve
- őrölt fahéj, ízlés szerint
- 2 ek. rum
továbbá:
- meglangyosított meggylekvár
- rum, ízlés szerint
a díszítéshez:
- 3 dl tejszín, habbá verve
- étcsokoládéba mártott aszalt meggy golyók
- cukorgyöngy
Elkészítése:
A
cukrot kavard habosra a tojásokkal, fokozatosan csorgasd hozzá az
olajat, közben folyamatosan - nagy fokozaton - keverd. Óvatosan
keverd bele a rumot és a tejet, legvégül pedig a sütőporral, a sóval, a fahéjjal elkevert lisztet. A
tésztát sütőpapírral kibélelt szögletes tortaformában süsd meg (vagy 24 cm-es tortaformában), hűtsd ki, vágd félbe.
Készíts elő két keverő tálat. Az egyikben a külső, a másikban pedig a belülre kerülő krémhez a hozzávalókat robotgéppel alaposan habosítsd ki. A belső krémhez a lecsepegtetett meggybefőttet a végén add hozzá.
A félbe vágott tortalapok egyik felét alaposan kend be felmelegített, rummal kikevert meggylekvárral. Helyezd az egyik lapot tortatartó tálra, kend rá a belső krémet, majd helyezd rá a másik lapot is. Vond be a tortát a külső krémmel. Díszítsd elképzelésed szerint felvert tejszínhabbal, étcsokoládéba mártott aszalt meggyel, cukorgyönggyel. Tálalásig tedd hűtőbe.
Biztos finom süti, de mennyi tojás is kell bele?
VálaszTörlés:-( 4 tojás
VálaszTörlés