Teljes kiőrlésű minipalacsinták... |
... Hugh Fearnley-Whittingstall
River Cottage minden napra c. könyvéből.
... vajjal, fahéjjal és juharsziruppal.
"Ha a palacsintasütőről lecsúsztatva frissen és melegen kezdjük enni, nehéz lesz abbahagyni. Hétvégi reggelire ugyanolyan jó, mint a délutáni tea mellé. A gyerekek nagy élvezettel segítenek az elkészítésében, kerek szemekkel lesik, ahogy a forró tésztában megjelennek a buborékok, és mindig eltalálják a megfelelő pillanatot, amikor fel kell dobni a palacsintát."
Hozzávalók:
- 250 g tk, tönkölybúza liszt
- 2 tk. sütőpor
- csipetnyi tengeri só
- 25 g kristály vagy nyírfacukor
- 2 közepes tojás
- kb. 275 ml tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- kevés napraforgóolaj
a tálaláshoz:
- juharszirup, vaj, őrölt fahéj vagy ízlés szerint bármi más
Elkészítése:
Szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót nagy tálba, keverjük hozzá a cukrot. Készítsünk mélyedést a közepén, üssük bele a tojásokat. Öntsük bele kb. a tej felét. Kezdjük habverővel kevergetni, majd ahogy sűrűsödik, apránként adjuk hozzá a többi tejet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg tejszínnél kissé sűrűbb, krémes nyers tésztát kapunk - előfordul, hogy ehhez nem lesz szükség a receptben megadott összes tejre. Palacsintasütőbe öntsünk pár csepp olajat, ezt oszlassuk el úgy, hogy az olaj vékony rétegben vonja be az edényt. Öntsünk egy csapott evőkanélnyi tésztát a serpenyőbe, hogy kisebb korongot kapjunk; egyszerre 4-5 darabnak kell elférnie a serpenyőben. Kb. egy perc elteltével apró gömbök kezdenek megjelenni a minipalacsinták felszínén. Amint ezek ellepik a teljes felszínt, fordítsuk meg őket. Szedjük őket tányérra, fedjük le őket konyharuhával, hogy puhák maradjanak - vagy adjuk azok kezébe, akik körülöttünk már türelmetlenül várják, hogy beleharaphassanak. A fentiek szerint süssük ki a maradék tésztát, szükség esetén olajozzuk ki a serpenyőt. Tálaljuk ízlés szerin juharsziruppal, őrölt fahéjjal, vajjal vagy ízlés szerint bármi mással!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése