Toszkán bableves... |
... sűrű, olaszos ízvilágú leves, rengeteg földi jóval megpakolva.
Hozzávalók:
4-6 adaghoz
- néhány evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál angol zeller
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2-3 ág friss rozmaring
- 1 ek. paradicsompüré
- 400 g hámozott paradicsom / vagy friss
- 40 dkg bab (vörös babbal operáltam)
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 2-3 marék friss vagy száraz durumtészta pl. farfalle
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
- frissen reszelt parmezán
- fokhagymás pirítós
Elkészítése:
A babot előző nap este áztasd be. Másnap szűrd le és mosd meg. Egy közepes méretű lábasban hevítsd olívaolajat, ezen pirítsd meg a finomra vágott hagymát és a fokhagymát. A felkarikázott sárgarépát, az apróra vágott zellert pirítsd 10 percig. Add hozzá a rozmaringleveleket, a paradicsompürét, a paradicsomkonzervet, a babot és az alaplét. Sózd, borsozd. Főzd nagyjából 20-25 percig, vagy addig, amíg a bab meg nem puhul. Szórd a levesbe a tésztát, és főzd még nagyjából 10-15 percig, azért, hogy a tészta roppanósra főjön. Tálaláskor szórj rá reszelt parmezánt, és adj hozzá fokhagymás pirítóst.
Megjegyzés: Pancettát is lehet a hagymával együtt hozzá pirítani! Nem rontja el, nagyon nem! :-D
Ihlet: Dublin felett az ég; Catherine Fulvio: Eat like an Italian, Recipes for Good Life
Nagyon fincsi, tartalmas levest főztél. Tényleg minden finom dolog benne van. Nagyon guszta!
VálaszTörlésHuh, ez nagyon guszta, az egyik kedvenc tésztámmal :)
VálaszTörlésHa szeretitek a hagyományos magyar konyhát, ajánlok egy forrást Karácsonyra: A magyar úri család konyhája c. Már a borítója miatt is megéri.
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
VálaszTörlésNévtelen: Még szép, hogy szeretjük a magyar konyhát! :-))) Hűűű, felkeltette a könyv az érdeklődésemet!