Egyéb érdekességek...rólam

2012. november 25., vasárnap

Füstölt lazac és rántotta pirítós kenyéren...

Füstölt lazac és rántotta pirítós kenyéren 1.





... azért, hogy vasárnap se maradjatok villásreggeli nélkül.
 



"A sós, füstölt lazac gazdag, krémes rántottával kombinálva 
az egyik legnagyszerűbb étel hétvégenként reggeli vagy tízóraira,
 de a hétköznapok takaros vacsorája is lehet."


Hozzávalók:



2 adaghoz



  • kb. 100 g szeletel füstöl lazac
  • 4 közepes tojás
  • 20 g vaj, plusz még egy kevés a pirítóshoz
  • 2 szelet jó kenyér (én most rusztikus tk. pain paillasse-vel operáltam)
  • finom szemű tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors




Füstölt lazac és rántotta pirítós kenyéren 2.


Elkészítése:


A lazacot csomagoljuk ki, és fektessük a szeleteket tányérra, hogy mire megsütjük a tojásokat, szoba-hőmérsékletűek legyenek. Törjük a tojásokat egy tálba. Adjuk hozzá egy jó csipet sót., törjünk rá egy kevés frissen őrölt borsot, és verjük fel. Tegyünk kis lángra egy kicsi, tapadásmentes serpenyőt, a vaj felét olvasszuk fel benne. Ha buborékokat formát, öntsük bele a tojást, és kezdjük fakanállal keverni. Kezdjük el pirítani a kenyeret is. Óvatosan kevergessük a tojást úgy, hogy a edény aljáról és a széléről a megszilárdult darabokat tereljük vissza a folyósabb közepére. Ha már közel járunk ahhoz az állaghoz, amit el szeretnénk érni, húzzuk le a tűzről, kevergessük még vagy 10 másodpercig, majd tegyük bele a maradék vajat. Ez egy utolsó, gyors kavarással segít megállítani a tojás további sülését. Gyorsan kenjük meg vajjal a pirítóst, helyezzünk minden darabra néhány szelet lazacot, majd halmozzuk rá a rántottát. Fogyasszuk azonnal.



... isteni!



Forrás: Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage minden napra


2 megjegyzés:

  1. River cottage szakácskönyvben szinte szóról szóra így szerepel ez a recept..

    VálaszTörlés
  2. Igen tudom, és a forrást is megjelöltem korábban már. Ez az étel úgy tökéletes, ahogy Hugh leírja!

    VálaszTörlés