... lenmaggal, zabpehellyel.
Hozzávalók:
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 g tönköly fehér liszt
- 1-2 tk. tengeri só
- 4 ek. lenmag vagy lenmagpehely
- 3 ek. finomra hengerelt zabpehely
- 4 ek.olívaolaj
- 4 dl langyos víz
- 1 kk. méz
- 5,5 g szárított élesztő
a szóráshoz:
- lenmag, zabpehely
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat halmozd közepes méretű keverőtálba. Add hozzá a vizet, az olajat és a mézet. Nincs más dolgod, mint a tésztát fakanállal összekeverni, tiszta konyharuhával letakarni, majd 12-14 órát szobahőmérsékleten pihentetni. Másnap oszd a tésztát 2 részre, lapogasd téglalap alakúra, majd tekerd fel bagettszerű formára. Csavarints rajta 3-at, 4-et, hogy elérje a jellegzetes gyökérkenyér formát. Rakd a megformázott kenyereket sütőpapíros tepsire (Én ezúttal a 3 részre osztott, megformázott tésztát baguette formákba raktam.). Hagyd őket langyos helyen még 1 órát pihenni. Kend le vízzel, bőven szórd meg őket magvakkal. 190°C-ra előmelegített gőzös sütőben süsd őket ropogósra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése