Egyéb érdekességek...rólam

2012. október 7., vasárnap

Szederlekváros, kakaós mini csiguszok...

Szederlekváros, kakaós mini csiguszok 1.


"A futó nem kell, hogy négy percen belül fussa a mérföldet vagy négy órán belül a maratont. Annyi kell csak, hogy fusson, fusson és néha szenvedjen. Akkor aztán egy napon felébred és felfedezi, hogy valahol az úton meglátta már a rendet, a törvényt, a szeretetet és az igazságot, amelyek az embert SZABADDÁ teszik!" 
 
(George Sheehan)



... mert már napok óta gyötör a kakaós csiga ehetnék.





Hozzávalók:



  • kb. 2-2,5 dl tej
  • 3 ek. akácméz
  • 100 g zabpehely liszt
  • 50 g  fehér tönkölybúza liszt
  • 350 g tk. tönkölybúza liszt
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 8 dkg olvasztott vaj



a töltelékhez:



  • egy kis üveg szederlekvár, szederdarabokkal
  • cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg olvasztott vaj



a locsoláshoz:



  • (nyírfacukorral és) vaníliakivonattal ízesített tej


Szederlekváros, kakaós mini csiguszok 2.

Elkészítése:



Az olvasztott vaj kivételével minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakolok. Dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. A dagasztás 10 percében folyamatosan beledolgoztatom a tésztába a géppel az olvasztott vajat. A gépben egy óra alatt a duplájára kelesztem. Átdolgoztatom.

Lisztezett deszkán 3-4 mm vékony téglalappá nyújtom. Bőségesen megkenem olvasztott vajjal, lekvárral és megszórom kakaóporral. Két hosszabbik oldaláról felcsavarom, mint a bejglit, középen félbe, majd mindegyik tekercsből 1,5 cm széles szeleteket vágok. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom őket. Langyos helyen, letakarva kelesztem őket a duplájukra. A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A csiguszokat 20-25 perc alatt megsütöm. Még forrón meglocsolom őket tejjel, hogy finom szaftosak legyenek.




...rondák, de nagyon finomak!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése