... sűrű, de mégis pihe-puha belsejű kenyérke.
Harmadnap is csodás az állaga. Az aktuális kedvencünk.
Hozzávalók:
- 1 ek. almaecet
- 3 dl víz
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 tk. méz
- 150 g fehér tönkölybúza liszt
- 250 g tk. tönkölybúza liszt
- 100 zabpehely liszt
- 1 csapott ek. só
- 2,5 dkg friss élesztő
továbbá:
- ízlés szerint olajos magvak, fűszerek (opcionális)
Elkészítése:
A
kenyérsütőgép üstjébe először a nedves, majd a száraz alapanyagokat
teszem. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Ha a tészta
állaga megkívánja vizet vagy lisztet lehet még hozzá adni. A masszát
átdolgozom, formázom, sütőpapírral kibélelt jénai tálba teszem.
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. A tetejét meghintem
liszttel, a tálat sütőzacskóba rakom, a száját bekötöm, és már mehet is a
200˘C-ra előmelegített, gőzös sütőbe. Nagyjából 20-25 perc kell neki. A
formában hagyom kihűlni.
Érdemes belőle dupla adagot sütni, mert annyira klassz kenyérke, hogy hipp-hopp elpárolog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése