Egyéb érdekességek...rólam

2012. október 5., péntek

Tönkölybúza kenyér zabliszttel...






... sűrű, de mégis pihe-puha belsejű kenyérke. 
Harmadnap is csodás az állaga. Az aktuális kedvencünk.





Hozzávalók:



  • 1 ek. almaecet
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 tk. méz
  • 150 g fehér tönkölybúza liszt
  • 250 g tk. tönkölybúza liszt
  • 100  zabpehely liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 2,5 dkg friss élesztő



továbbá:



  • ízlés szerint olajos magvak, fűszerek (opcionális)



Elkészítése:



A kenyérsütőgép üstjébe először a nedves, majd a száraz alapanyagokat teszem. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Ha a tészta állaga megkívánja vizet vagy lisztet lehet még hozzá adni. A masszát átdolgozom, formázom, sütőpapírral kibélelt jénai tálba teszem. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. A tetejét meghintem liszttel, a tálat sütőzacskóba rakom, a száját bekötöm, és már mehet is a 200˘C-ra előmelegített, gőzös sütőbe. Nagyjából 20-25 perc kell neki. A formában hagyom kihűlni. 


Érdemes belőle dupla adagot sütni, mert annyira klassz kenyérke, hogy hipp-hopp elpárolog.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése