Diós, mazsolás répatorta 1. |
... nem csak a nyusziknak.
...tulajdonképpen ez egy sima kevert tészta, rengeteg sárgarépával, dióval és mazsolával. Már a sütés napján is nagyon szaftos és puha, de ha marad másnapra vagy harmadnapra, akkor sokkal finomabb. A sárgarépa íze pedig egyáltalán nem érződik. Szóval akik már a cím olvasásakor szájukat húzogatva pfujoltak, tegyenek egy próbát, készítsék el, kóstolják meg, mert tényleg nagyon finom. Tutira nem fognak benne csalódni! Nálunk top listás ez a torta...
Hozzávalók:
- 250 g tk. tönkölybúza liszt
- 50 g zabpehely liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk. só
- 4 tk. őrölt fahéj
- 3 tk. őrölt gyömbér
- 150 g mazsola
- 350 g reszelt sárgarépa
- 2 citrom reszelt héja
- 100 g nyírfacukor
- 100 g méz (vagy nírfacukor)
- 6 egész tojás
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 dl 10%-os tejföl
a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 2 ek. tejföl
- ízlés szerint nyírfacukor
- ízlés szerint citromlé
- egy citrom reszelt héja
továbbá:
- 100 g durvára vágott, pirított dió
Diós, mazsolás répatorta 2. |
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem a nyírfacukorral és a mézzel. Fokozatosan csorgatom hozzá az olajat. Beledolgozom a tejfölt, majd az előzőleg elvegyített száraz alapanyagokat, a mazsolát, végül a reszelt sárgarépát. Sütőpapírral kibélelek egy közepes méretű tepsit (30 x 40 cm), vagy két kb. 18-20 cm-es tortaformát, beleöntöm a tésztát, elsimítom. A sütőt 180°C-ra előmelegítem, és a tortát tűpróbáig sütöm. Ha nagyon pirulna a széle, közben letakarom alufóliával. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a citrom levét és a héját alaposan kikeverem a cukorral. Miután a sütemény kihűlt, kockákra vágom. Minden szelet tetejére egy kevés krémet kenek, erre szórok egy kevés pirított diót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése