Egyéb érdekességek...rólam

2012. október 6., szombat

Diós, mazsolás répatorta...


Diós, mazsolás répatorta 1.




... nem csak a nyusziknak.



...tulajdonképpen ez egy sima kevert tészta, rengeteg sárgarépával, dióval és mazsolával. Már a sütés napján is nagyon szaftos és puha, de ha marad másnapra vagy harmadnapra, akkor sokkal finomabb. A sárgarépa íze pedig egyáltalán nem érződik. Szóval akik már a cím olvasásakor szájukat húzogatva pfujoltak, tegyenek egy próbát, készítsék el, kóstolják meg, mert tényleg nagyon finom. Tutira nem fognak benne csalódni! Nálunk top listás ez a torta...



Hozzávalók:



  • 250 g tk. tönkölybúza liszt
  • 50 g zabpehely liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 tk. só
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 3 tk. őrölt gyömbér
  • 150 g mazsola
  • 350 g reszelt sárgarépa
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g nyírfacukor
  • 100 g méz (vagy nírfacukor)
  • 6 egész tojás
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl 10%-os tejföl



 a krémhez:



  • 250 g mascarpone
  • 2 ek. tejföl
  • ízlés szerint nyírfacukor
  • ízlés szerint citromlé
  • egy citrom reszelt héja



továbbá:



  • 100 g durvára vágott, pirított dió




Diós, mazsolás répatorta 2.



Elkészítése:



A tojásokat habosra keverem a nyírfacukorral és a mézzel. Fokozatosan csorgatom hozzá az olajat. Beledolgozom a tejfölt, majd az előzőleg elvegyített száraz alapanyagokat, a mazsolát, végül a reszelt sárgarépát. Sütőpapírral kibélelek egy közepes méretű tepsit (30 x 40 cm), vagy két kb. 18-20 cm-es tortaformát, beleöntöm a tésztát, elsimítom. A sütőt 180°C-ra előmelegítem, és a tortát tűpróbáig sütöm. Ha nagyon pirulna a széle, közben letakarom alufóliával. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a citrom levét és a héját alaposan kikeverem a cukorral. Miután a sütemény kihűlt, kockákra vágom. Minden szelet tetejére egy kevés krémet kenek, erre szórok egy kevés pirított diót. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése