Régóta szerettem volna már kipróbálni a töltött cukkinit, de valahogy eddig nem került rá sor. Ezúttal azonban kihasználtam az alkalmat, felhasználtam a sok kerti cukkinit, és készítettem egy egyszerűbb változatot. Használtam hozzá friss kerti zöld fűszereket, és azért, hogy még egészségesebb legyen zabkorpát.
Mivel én nem szeretem (és egyáltalán nem is eszem) a rizst, ezért én sok tejföllel fogyasztottam. Aki igényli a köretet pároljon hozzá nyugodtan, de enélkül is nagyon laktató (akár fő, akár elő) étel. :-D
Hozzávalók:
a töltelékhez:
- 500 g darált hús
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 db új fokhagyma
- 3 db újhagyma (a zöld szára is!)
- 2 tojás
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 100 g reszelt edami sajt (opcionális, aki fogyaszt)
- 1 ek. útifűmaghéj (vagy 3 ek. zabkorpa)
a cukkinis részhez:
- 4-5 nagyobb cukkini
Elkészítése:
Egy nagyobb méretű sütőtepsit kikenünk olajjal. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A darált húshoz keverünk 2 tojást, a finomra vágott fokhagymát, újhagymát, a zabkorpát, a finomra vágott petrezselymet és a reszlet sajtot. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal.
A cukkiniket megmossuk, kb. 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk. Én nem pucoltam meg, mert nagyon zsenge még a héja. Kivájtam a közepüket, a tepsire sorakoztattam őket, ezután megtöltöttem a töltelékkel. Fóliával letakarva 30 percig, majd további 15-20 percig fólia nélkül sütöttem. Tejföllel, párolt rizzsel tálaljuk.
Nagyon guszta lett! Töltött cukkinit még nem kóstoltam így ha tehetném biztos élnék a lehetőséggel mert elkébzelem hogy nagyon finom!
VálaszTörlés