Egyéb érdekességek...rólam

2011. június 27., hétfő

Nyaralós tojáslepény cukkinivel




Kánikulai ebédre, vacsorára ideális lehet ez a tojáslepény, no meg a töménytelen mennyiségű kerti cukkinik felhasználására is, de ez  most mellékes. Egyszerű, gyors, semmi ördöngösség, az íze pedig tényleg fantasztikus. Ezt is jó sok tejföllel (vagy ha éppen van sűrű joghurttal) szeretem, de kiváló mellé a paradicsom saláta is! :-DD

Kenyérmorzsa helyett zabkorpával (hogy még egészségesebb legyen), rozmaring helyett pedig friss tárkonnyal készítettem (mert nemrég kaptam ajándékba egy jó nagy csokorral :-DD ). Nem ragozom tovább...ISTENI! :-D


Hozzávalók:

  • 1/2 kg cukkini (kicsi, zsenge példányok)
  • 1 ek. só
  • 5 dkg zabkorpa (eredetileg szikkadt kenyérbél)
  • 5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt
  • ízlés szerint friss tárkony (eredetileg 1 friss, hosszú rozmaringág)
  • 3 tojás
  • 2 1/2 dl tejszín
  • 1 késhegynyi frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • egy kevés vaj a formához

Elkészítése:


Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű, fodros szélű ún. gyümölcstorta formát (én egy 20x20-as kerámia sütőtepsiben készítettem). A cukkiniről levágjuk a végeket, mert azok keserűek lehetnek, majd az így kapott zöldséghurkákat megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán. A reszeléket összekeverjük a sóval, és 20 percre félretesszük. Ezalatt a szikkadt kenyérbelet morzsára őröljük (a zabkorpával értelem szerűen nem csinálunk semmit), a parmezánt megreszeljük, a rozmaring (tárkony) leveleit apróra vágjuk. A besózott cukkinit aztán szűrőben folyó víz alatt alaposan átöblítjük, kézzel kinyomogatjuk belőle a nedvességet, és papírtörlőn szétterítjük, hogy minél szárazabb legyen. A tojásokat kézi habverővel összehabarjuk a tejszínnek, a borssal és a szerecsendióval, majd fakanállal hozzákeverjük a zabkorpát (morzsás kenyérbelet), a parmezánt, a tárkonyt (rozmaringot) és a száraz cukkinireszeléket. Az egészet egyenletes rétegben átkanalazzuk a formába, elsimítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük a sütőben. Paradicsomsalátával (és friss kenyérrel ) tálaljuk.


Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése