Megkezdődött a ribizli szezonja, szedtem is a kertben egy nagy tállal belőle, és természetesen nem hagyhattam ki, hogy ne készítsek belőle valami édességet. Először ezt a ribizlis-kókuszos süteményt sütöttem, a többit pedig hamarosan meglátjátok.
Hozzávalók:
a morzsához:
- 200 g finomliszt
- 150 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- egy csipet só
- 4 ek. kókuszreszelék
a túrós részhez:
- 500 g túró
- 2 tojás
- 3 ek. búzadara
- ízlés szerint méz
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. tejföl
a tésztához:
- 400 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- egy csipet só
- 3 ek. olaj
- 4 ek tej
- 150 g méz
- 50 g porcukor
- 1 tk. vanília-kivonat
- 2 dl tejföl
- 3 tojás
a gyümölcsös részhez:
- kb. 500 g ribizli
- fél csomag mazsola
Elkészítése:
Először a morzsát készítjük el, ehhez a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal a kezünkkel összemorzsoljuk, felhasználásig hűtőbe tesszük. A ribizlit megmossuk, megtisztítjuk.
A túrót villával összetörjük, hozzádolgozzuk a búzadarát, a tojásokat, a citrom héját, a tejfölt és a mézet. Mézből annyit adjunk hozzá, amennyit az ízlésünk megkíván. Kóstoljunk! A tojásokat a mézzel és a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan az olajat, a tejfölt, a tejet és a vanília-kivonatot is. Legvégül beleforgatjuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet is. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a tésztát és 5-10 perc alatt elősütjük. Ezután rásimítjuk a túrós tölteléket, megszórjuk mazsolával, a ribizli majd a morzsa felével, aztán a ribizli, majd a morzsa másik fele következik. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30-35 percig sütjük. Közben tűpróbával ellenőrizzük.
Nagyon guszta! Mivel kedvenc gyümölcseim közé tartozik a ribizli ezért ez a süti csak finom lehet!
VálaszTörlésRemek, isteni finom lehet. Ribizli láttán összefut a nyál a számban
VálaszTörlésKedves Mézigörl!
VálaszTörlésEgyből beleestem ebbe a receptbe és tegnap meg is csináltam. Nagyon finom, csak azt hiszem van egy kis melléírás a receptben. A morzsánál biztos, hogy 2 dl tejföl kell bele, mert így nem lett belőle morzsa, hanem egy elég laza tészta.A tésztához nem írtál tejfölt, de az elkészítésénél már szerepel.Tojást sem írtál a tésztánál, hogy mennyi kell bele, csak az elkészítésnél szerepel.
Azért nem lett rossz, estére már nyoma sem lesz! :-)))
Norono! Ne haragudj kérlek az elírásért, nagyon későn írtam a receptet, gondolom ezért ronthattam el. Kijavítottam a hibát, és nagyon köszönöm, hogy írtál! :-DD
VálaszTörlés