Kacsamell csilis, narancsos szilvachutneyval... |
... ha jól emlékszem, szilvachutney még nem szerepel az oldalon,
pedig ez a csípős, narancsos változata nagy kedvencem.
Ideje volt már ezt is feltennem. Ma éppen kacsamellhez ettük,
de nagyon szeretem grillezett karajjal,
vagy éppen ha úgy adódik szendvicsnek elkészítve: sonkával és salátával.
... laktóz-, és gluténmentes, paleo.
... legyen szép a vasárnapotok!
... 1,5 kg fagyasztott szilvát felolvasztok (fagyasztó takarítás van éppen; friss szilvából még finomabb ). 1,5 fej vöröshagymát finomra vágok, 5 gerezd zúzott fokhagymával szőlőmagolajon üvegesre párolom. Hozzácsorgatok 4 ek. mézet, karamellizálom. Beleteszem a szilvát és 3 ek. aranymazsolát. Ízesítem 1 dl balzsamecettel, 1 narancs frissen facsart levével /aki hozzájut kezeletlen héjú narancshoz, az nyugodtan reszelje bele a héját is/, 4-5 szem mozsárban széttört szegfűborssal, 2-3 szegfűszeggel, 1 kk. őrölt fahéjjal, 1/2 kk. őrölt gyömbérrel és ízlés szerint szárított csilipehellyel (de lehet helyette cayenne borsot is használni). Én szeretem a csípős ízeket, ezért bőven tettem bele. A chutneyt közepes lángon, fedő alatt addig főzőm, míg a szilva teljesen át nem puhul és az egész be nem sűrűsödik. Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, dunsztolom. Hűvös helyen sokáig eláll.
... konfitált kacsa és karfiolrizsmellé kínáltam.
... igaz, hogy a Balatonon éppen esik,
azért hoztam néhány tavaszi virágot a kertünkből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése