Egyéb érdekességek...rólam

2014. március 14., péntek

Epres citromtora...


Epres citromtora...




... sokan vártátok már az új receptet, íme ez újabb finomság.


... természetesen laktóz-, és gluténmentesen.


... 1,5 hónap hallgatás után, nagy nehezen összeszedtem magam


- bár még nem gyógyultam meg egészen -, és végre sütöttem.


... egyszerűen elkészíthető ez a torta, és nagyon (nagyon) citromos.


... a receptet Jázmin (hamarosan) 12 éves kisfiának

küldöm Spanyolországba! 

 


Hozzávalók:



a tésztához:



  • 450 g finomra darált mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 7 nagy méretű tojás
  • 150 g nyírfacukor / eritritol
  • 100 g kókuszolaj
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai




a citromkrémhez:




  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 8-10 dkg nyírfacukor / eritritol
  • 2 nagy tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1,5 dl sűrű kókuszkrém



az összeállításhoz:



  • eper vagy bármilyen más gyümölcs





Elkészítése:



A citromkrém hozzávalóit a kókuszolaj és a kókuszkrém kivételével alaposan elkeverem, majd alacsony lángon puding sűrűségűre főzöm. Lehúzom a tűzről, ezután apránként belekeverem a kókuszolajat . Üvegekbe töltöm, kihűtöm, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap beledolgozom a kókuszkrémet.



A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét 7,5 dkg nyírfacukorral kemény habbá verem. A sárgáját a maradék nyírfacukorral fehéredésig keverem. Ezután hozzácsorgatom a kókuszolajat és a citromlevet, beledolgozom a szódabikarbónával és a sóval elkevert darált mandulát, a vanília kikapargatott magjait és a habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 25 x 25 cm-es tepsibe, vagy 23 cm-es tortaformába simítom, 180°C-on tűpróbáig sütöm. Miután teljesen kihűlt felvágom (ha tortaformában sütöm, akkor csak 2 részre, középen), megtöltöm a krémmel, szeletelt eperrel, végül a maradék krémmel és eperrel díszítem.



... csokoládészósszal tálalom.


... mennyei!




2 megjegyzés: