"Görög karácsonyi sütemény, és ahány ház, annyiféle módon készítik. Van, ahol a mandula egész szemként bújuk meg benne; és van, ahol még melegen vaníliás porcukorba forgatják, mint nálunk a hókiflit. A tetejébe szúrt egész szem szegfűszeg viszont sosem hiányozhat: nem csupán díszíti, illatossá teszi."
(Stahl Magazin)
A receptet Gábornak ajánlom, aki jelenleg messze tőlünk kórházban van. Kívánom neki, hogy minél előbb meggyógyuljon, és újra otthon lehessen. Kitartás Gábor, sokat gondolunk rád! Jah, és sütném ám már a beígért marcipános tortát! :-)))
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 10 dkg hámozott mandula
- 25 dkg finomliszt
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 1/2 vaníliarúd
- 1 ek. brandy (pl. Metaxa)
- néhány csepp keserűmandula-aroma
- 65 szem szegfűszeg
- a tetejére kevés porcukor
Elkészítése:
A tojást villával kicsit áthabarjuk. A mandulát finomra daráljuk, majd összevegyítjük a liszttel, a sóval és a sütőporral. A puha vajat, a porcukrot és a vanília kikapart magjait robotgéppel 2 perc alatt összekeverjük. Beledolgozzuk a habart tojást, aztán a mandulás lisztet, végül a brandyt és a keserűmandula-aromát. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva 3 órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra. A tésztából 2 1/2 cm átmérőjű golyókat formázunk, és egymástól 3 cm-re tesszük a sütőpapíros tepsiken. Lisztezett villával enyhén lenyomkodjuk, és beleszúrunk a tetejükbe 1-1 szegfűszeget. 10-13 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, porcukorral meghintjük. Jól záródó fémdobozban 2 hétig eláll.
kb. 65 db lesz belőle
Forrás: Stahl Magazin Téli édességek különszám
Nagyon szép lett és biztos nagyon finom! Ha azonban ténykeg az eredeti kourambiedest akarod megsütni, próbáld ki az én receptemet : http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/12/kourambiedes-gorog-mandulas-karacsonyi.html
VálaszTörlésBoldog karácsonyt!
Köszönöm, mindenképpen elkészítem a te változatodat is. Hm, és látom, hogy kihagytak egy "m" betűt?! :-D Akkor, hogy is kell írni?! :-D
VálaszTörlés