Ha darálós kekszet készítek, mindig eszembe jut a gyermekkorom. Ezt a süteményt annak idején még a nagymamámmal és az öcsémmel készítettük. A mama tekerte, mi pedig formáztuk az "O","S", és az "I" betűket, aztán alig vártuk, hogy kisüljenek a kekszecskék, még melegen elcsentük őket a tepsiről. Olyan hangulatos volt...amúgy a vaníliás a kedvencem...:-D
Hozzávalók:
- 25 dkg puha margarin
- 20 dkg cukor (nálam porcukor)
- 2 tojás
- egy nagy csipet só
- 1 vaníliarúd magjai vagy vanília-kivonat
- 1,5 csomag sütőpor
- 62 dkg liszt
- 8 dkg egész mák
- 2 citrom reszelt héja, egy kevés citromlé
Elkészítése:
A lisztet összevegyítettem a sütőporral, a sóval és a mákkal. A puha margarint kihabosítottam a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliával. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, egy kevés citromlét, majd a lisztes keveréket. Összegyúrtam, egy órára a hűtőbe tettem. Lisztes deszkán átdolgoztam, ledaráltam. 180°C-on sütöttem addig, amíg a sütik alja színesedni nem kezdett. Dobozban sokáig eláll!
Forrás: Egy csipet: Darálós keksz
Erdekes , en is ezzel oglakoztam, s ugyancsak a gyerekkor jutott eszembe!
VálaszTörlésDe szeretem!:-)
VálaszTörléspárszor most kezem ügyébe került a "szaggató", majd a következő lehetőségkor megsütöm. Bár, ezt inkább utazások alkalmával szoktuk anno sütni. :)
VálaszTörlés