Végre elért engem is a tavaszi hangulat, ennek jegyében készült ez a ricottás pite. Persze még nincs itt a sárgabarack szezonja, de mindenképpen szerettem volna gyümölcsöt tenni bele.
Fontos számomra az egészséges táplálkozás, így a tésztája tönkölyliszttel, a töltelék pedig mézzel készült. Könnyű, egészséges desszert, ami ráadásul még finom is! :-))
Hozzávalók:
a tésztához:
- 20 dkg tönkölybúzaliszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg margarin
- 5 ek. méz
- csipet só
- 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
- 500 g ricotta
- 1 citrom reszelt héja + 1 ek. leve
- 3 tojás fehérje
- 2 tojás sárgája
- 250 g sárgabarack (friss vagy konzerv)
- 15 ek. méz
- 1 ek. vanília-kivonat
Elkészítése:
1. A tészta elkészítéséhez a lisztet és a sót elkevertem, hozzácsipkedtem a margarint, és a kettőt összemorzsoltam.
2. Ezután a tojássárgáját és a mézet hozzáadva omlós tésztát gyúrtam belőle.
3. Folpackba csomagolva hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a tölteléket.
4. A ricottát, a mézet, a tojások sárgáját krémesre kevertem, majd hozzáadtam a vaníliát, a citrom reszelt héját és 1 evőkanálnyi levét is.
5. 3 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd a túrós részbe forgattam a negyedekbe vágott sárgabarackokkal együtt.
6. A tésztát lisztezett felületen akkora kerek lappá nyújtottam, hogy egy 26 cm-es piteformát ki tudjak bélelni vele. A kivajazott formába egyengettem, és megböködtem egy villával.
7. A túrós masszát a formába öntöttem, és 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöttem.
8. Tálaláskor félbevágott barackokkal és tejszínhabbal díszítettem.
Forrás: Az ötlet a Nők Lapja Konyha 2011. márciusi számából való - változtatásokkal
Tetszik nagyon. Biztos finom lett.
VálaszTörlésGyönyörű fénykép!Csábít,hogy elkészítsem!:-)
VálaszTörlésNem csak finom, de gyönyörű is
VálaszTörlésEz a pite a csodák palotájában is előkelő helyen lenne. De inkább a tányéromon nézne ki a legjobban.
VálaszTörlésLányok! Köszönöm!
VálaszTörlésFoodafok! Ezen most tényleg jót mosolyogtam! Aranyos vagy! :-D