Az ünnepi menüt idén sem túloztuk el, inkább Karácsonykor van nagyobb sütés-főzés: reggelire sonka, torma, főtt tojás, zöldségek, sajtok. Ebédre húsleves (házi kakasból) sok zöldséggel, mustárban és sörben pácolt csontos karaj fejes salátával és rizzsel. Sütemények: túrós rolád, Charlotte-torta, mini kakaós képviselőfánk karamellkrémmel töltve, mézes vaníliakrémmel töltött képviselőfánk és mézeskalács.
A sort a mézeskalácsokkal és a képviselőfánkkal már megnyitotta, a túrós rolád pedig már korábban szerepelt a blogon, a többit pedig hozom hamarosan.
A főétel egyik része volt ez az egészben sült csontos karaj. Aki nem szeretné egyben sütni, nyugodtan szeleteltetheti is a hentessel, könnyebb lesz pácolni is. A köret és a saláta is az egyszerűség jegyében készült. Nyugodtan variálhatjátok saját ízlésetek szerint! Nagyon finom és laktató, érdemes elkészíteni!!! :-))
Hozzávalók:
- 1,5 - 2 kg csontos karaj
- 3 lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4 ek. mustár
- 1 ek. dijoni mustár
- 2 dl sör
- só
- frissen őrölt fekete bors
- olívaolaj kb. 0,5 dl
- szeletelt bacon (opcionális)
Elkészítése:
1. A húst megmossuk, előkészítjük.
2. Egy nagyobb műanyag edényt készítünk elő.
3. Egy kisebb edénybe olívaolajat öntünk, majd hozzákeverjük a mustárt, a dijoni mustárt, sót, borsot.
4. A pácot a húsba belemasszírozzuk, belefektetjük a pácoló edénybe.
5. Rászórjuk az egész fokhagymagerezdeket, a felkockázott lilahagymát, és felöntjük sörrel.
6. A hűtőbe tesszük kb. 1 napra, ha kell átforgatjuk a húst, hogy a sör mindenhol érje.
7. Egy nagyobb tepsibe helyezzük a húst, ezután ráöntjük a páclét, lefedjük alufóliával.
8. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg puha nem lesz a hús. A levével folyamatosan locsolgattam. Mivel én 2 x 1,5 kg-t sütöttem, így 3 óra alatt sültek meg. A sütés utolsó órájában levettem a fóliát, hogy szépen megpiruljon.
9. Egy kicsit hagytam hűlni, majd a puha húst lefejtettem a csontról.
10. Fejes salátával és rizzsel tálaltam.
Ötlet: Sütés előtt megtűzdelhetjük, vagy betakargathatjuk szeletelt baconnal is.
jó kis kaja, de nekem akkor is a gyöngyvirágon akadt meg a szemem.
VálaszTörlésvégülis nálunk a sárga nárciszok vannak abban a csodás virágzó stádiumban mint Londonban kerek 6 hete.
Csodás lett! :)
VálaszTörlésEzer éve nem ettem ilyen karajt, most megkívántam.:-))De a többit is!
VálaszTörlésBoldog Húsvétot Neked és szeretteidnek!:-))
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok én is neked és családodnak is!
VálaszTörlésKöszönöm a jókívánságaidat,Boldog Húsvétot Nektek is!!!!
VálaszTörlésÁldott húsvétot!:) (így utólag is...):)
VálaszTörlésFinomak ezek a mustárban, sörben pácolt husik.Guszta!
VálaszTörlésFantasztikus
VálaszTörlés