Egyéb érdekességek...rólam

2013. november 3., vasárnap

Mexikói chorizó pirított kelbimbóval...


Mexikói chorizó pirított kelbimbóval...



 ... az igazi mexikói chorizót nagyon szeretem, 

sajnos kis hazánkban ritkán kapni, ezért nagyon örültem,

amikor a River Cottage...könyvben rábukkantam egy könnyen 

elkészíthető "házi" variációjára.


... nálunk vacsorára készült, de reggelire is imádom például

 tükörtojás mellé, vagy a rántottára morzsolva.
 


Hozzávalók:


a chorizóhoz:




  • 750 g sertéslapocka, durvára darálva
  • 1 ek. füstölt, édes fűszerpaprika
  • 2 tk. füstölt csípős fűszerpaprika
  • 2 finomra vágott fokhagymagerezd
  • 2 tk. Himalája só
  • 1 1/2 tk. édesköménymag, mozsárban szétzúzva
  • 1/4 tk. Cayenne -bors
  • 50 ml vörösbor
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy (L) tojás (opcionális)*
  • zsiradék a sütéshez pl. sertészsír


* az eredeti recept nem írja, nyugodtan elhagyható -

ha kihagyjuk a kolbászkák a hűtőben kb. 1-2 hétig eltarthatóak





a kelbimbóhoz: 



  • 1 kg kelbimbó
  • Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors
  • sertészsír



Elkészítése:




A zsír kivételével a chorizó hozzávalóit kézzel alaposan összedolgozom. Hűtőbe teszem a húskeveréket, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőben kevés zsírt hevítek. A húsból kis pogácsákat formálok, és mindkét oldalukat alaposan átsütöm. Közben ellenőrzöm a fűszerezést. Figyelek arra, hogy az idő múlásával, és ahogy hűl, az ízek felerősödnek.



A kelbimbót sós vízben félpuhára párolom, leszűröm. Serpenyőben zsírt melegítek, rádobom a kelbimbót és 15 perc alatt megpirítom. Sóval és egy kevés borssal ízesítem.



Ihlet: Hurgh Fearnley-Whittingstall - River Cottage minden napra



2 megjegyzés: