Egyéb érdekességek...rólam

2011. november 7., hétfő

Almás palacsintafelfújt




Ha az itthoni éhes manócskákat le akarom venni a lábukról, akkor biztos, hogy almás palacsinta felfújtat készítek vaníliasodóval. A recept eredetijét néhány évvel ezelőtt a Spektrumon láttam Bill Granger műsorában, aztán az évek során a saját szánk íze szerint alakítottam. Nem is tudom, egyáltalán, helyes-e felfújtnak nevezni, mert inkább a franciák tejes pitéjére hasonlít?! Végül is hagytam a "felfújt" nevet, mert szerintem mindegy, hogy egy ételt hogy nevezünk, a legfontosabb az, hogy finom legyen.


Hozzávalók:

  • 8-9 db közepes méretű alma
  • kb. 20 dkg méz
  • fahéj
  • kardamom
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • kb. 1 nagy marék mazsola
  • 7-8 dkg vaj

a palacsintához:

  • 150 g finomliszt
  • 150 g Graham-liszt
  • kb. 6- 7 dl tej
  • 2 csipet só
  • 4 tojás
  • 4 ek. vanília-kivonat
  • 4 ek. olvasztott vaj

    Elkészítése:


    Az almákat megpucoljuk, nagyobb cikkekre vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belehalmozzuk az almákat, kardamommal, fahéjjal, citrommal és mézzel édesítjük,, az egészet addig pároljuk amíg az alma megpuhul.  Kisebb kivajazott tálkákba, vagy egy mélyebb sütőtálba halmozzuk az alma felét, megszórjuk mazsolával, ráöntjük a palacsinta tésztát, amit a szokásos módon készítünk el, majd a gyümölcs másik felét. 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva kb. 30 percig sütjük, vagy addig amíg egy kicsit megpirul a teteje. Vanília sodóval tálalom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!


    2 megjegyzés:

    1. Nagyon guszta ! El is hiszem hogy ízlik a kis manócskáidnak ez a finomság!

      VálaszTörlés
    2. Nagyon gusztán néz ki! Biztos finom is!

      VálaszTörlés