Ez a desszert annyira ellenállhatatlan kombináció, amely garantáltan megvidámítja a leghidegebb téli napokat is.
Hozzávalók:
a párolt szilvához:
- 900 g szilva, félbevágva, kimagozva
- jó minőségű vörösbor
- ízlés szerint méz
- 2-3 db fahéjrúd
- őrölt gyömbér
- frissen reszelt szerecsendió
- néhány szem szegfűszeg
- őrölt kardamom
- 2-3 szem egész szegfűbors
- 1 citrom reszelt héja, egy kevés citromlé is mehet bele
- 1 narancs reszelt héja, egy kevés naracslé is mehet bele
- ízlés szerint egyéb fűszerek
- szeletelt mandula a díszítéshez
a mézes házi krémsajthabhoz:
- 400 g házi krémsajt (vagy mascarpone)
- ízlés szerint méz
Elkészítése:
A félbe vágott, magozott szilvákat vágott végükkel lefelé egy nagyobb lábasba rakosgattam, annyi vörösbort öntöttem rá, hogy ellepje a gyümölcsöket. Ízlés szerint fűszerekkel ízesítettem, és közepes lángon az egészet addig pároltam, amíg a szilvák teljesen meg nem puhultak. Eközben elkészítettem a habot. Ehhez a krémsajtot habosra kevertem a mézzel, felhasználásig hűtőbe tettem. A szilvákat szűrőkanállal kiemelgettem a léből, és tálba tettem őket. A szirupot addig forraltam, amíg sűsűbb nem lett. Kivettem belőle a fűszereket, legvégül a sziruppal meglocsolva, krémsajt habbal és szeletelt mandulával megkoronázva tálaltam a szilvákat.
Ötlet: Good Food Magazine
Nálunk is tuti befutó lenne:)
VálaszTörlésIsteni finom lehet, most szívesen ennék belőle
VálaszTörlés