Teljes kiőrlésű pita... |
Amióta itthon is készítek gyrost, ritkán eszünk (ilyet) étteremben. A pita sütéstől nem kell tartani, tulajdonképpen ez egy sima kelt tészta, csak a formázási és a sütési technikát kell kitapasztalni. Utána pedig már tényleg könnyen meg.
Nekem Limara receptje vált be igazán, egy-két apró változtatással. Cukor helyett mézet, a víz egy része helyett pedig savót használtam, hogy még puhább legyen a tésztám.
a fehér lisztes változathoz:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos víz
- 1,5 dl savó
- 2 tk. só
- 1 tk. méz
- 3 dkg élesztő
- 2 ek. olívaolaj
a teljes kiőrlésű változathoz:
- 50 dkg Graham liszt
- kb. 2,5 dl langyos víz
- 1,5 dl savó
- 2 tk. só
- 1 tk. méz
- 3 dkg élesztő
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítése:
A fenti hozzávalókból - a szokásos módon - lágy tésztát dagasztok, és kb. 1 óra alatt kelesztőtálban a duplájára kelesztem. A tésztát 8 egyforma darabra osztom, gömbölyítem mindegyiket, majd hagyom őket 10 percig, letakarva pihenni. 2-3 mm vastag, kerek formákat készítek, sütőpapírra helyezem őket, így pihennen letakarva 30 percig. 220°C-ra előmelegített sütőben, kettesével sütöm őket, a rácson. A sütőpapírral együtt teszem őket a sütőbe, közben vigyázok, hogy ne nyomja, őket be. 5-6 perc alatt sülnek meg. Éles, recés késsel levágom a piták végét, ezután szétnyitom mindegyiket. Ízlés szerint tölthetjük.
Forrás: Limara - egy kis változtatással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése